Bij het aanschaffen en klaar maken van een aquarium komt meestal een aardig stukje techniek kijken. Denk hierbij aan de juiste verlichting en verwarming, tot de zuurstofpomp en het filter. Niet iedereen die aan een aquarium begint denkt direct aan de techniek, de vissen en planten zijn natuurlijk een stuk leuker! Maar zonder apparatuur als een filter of verwarming zal een aquarium niet goed functioneren en zullen de vissen het niet overleven. Vandaar dat we graag de belangrijkste technische benodigdheden even aan willen halen in dit blog.
Ga terug
17 februari 2024

Aquariumtechniek toegelicht

Bij het aanschaffen en klaar maken van een aquarium komt meestal een aardig stukje techniek kijken. Denk hierbij aan de juiste verlichting en verwarming, tot de zuurstofpomp en het filter. Niet iedereen die aan een aquarium begint denkt direct aan de techniek, de vissen en planten zijn natuurlijk een stuk leuker! Maar zonder apparatuur als een filter of verwarming zal een aquarium niet goed functioneren en zullen de vissen het niet overleven. Vandaar dat we graag de belangrijkste technische benodigdheden even aan willen halen in dit blog. Bij het aanschaffen van de aquariumtechniek wil je dat het graag hoogwaardig is, probleemloos en efficiënt werkt en betrouwbaar is. We zullen hiervoor een aantal types en merken aanhalen. Aquariumtechniek toegelicht

Filter

Een goed en stabiel aquarium kan niet zonder efficiënt filter. Om op de lange termijn van een aquarium te kunnen genieten is een goede filterwerking essentieel. Het filter heeft een mechanische en biologische werking. Mechanisch vangt het filter zwevende deeltjes op en houdt deze vast. Daarnaast heeft het filter een biologische, misschien wel belangrijkere, werking. De filterbacteriën die zich in het filtermateriaal nestelen zetten schadelijke afvalstoffen om in ongevaarlijke verbindingen. Deze ongevaarlijke verbindingen vormen veelal voeding voor de aquariumplanten. Een goede opstart van het aquarium en filter, met behulp van bacteriën, is dan ook van groot belang. Goede (filter)bacteriën zijn bijvoorbeeld de Colombo Bacto Start of Tetra FilterActive.

Intern filter

Binnen de aquariumfilters heb je de keuze uit twee type filters, het interne filter en het externe filter. Het interne filter wordt binnenin het aquarium geplaatst. Het grote voordeel van deze filters is het compacte formaat. Een ander voordeel is dat lekkages niet voorkomen. Bij veel filters kan bovendien de stroomsnelheid ingesteld worden met behulp van een palletje of draaiknop. Zo wordt de mechanische filterwerking gedempt of versterkt, en is bovendien de stroming in de bak te regelen. Deze filters, van bijvoorbeeld Superfish, Ferplast of Tetra, zijn ideaal in kleine tot standaard aquaria met een normaal visbestand. Geschikt voor de meeste aquaria.

Extern filter

Eventueel kan ook gekozen worden voor een extern buitenfilter. Deze filters worden buiten het aquarium geplaatst. Dit type filter is via twee slangen met het aquarium verbonden. Het grote voordeel van dit type filter is de grote filtercapaciteit. Deze zijn dan ook geschikt voor grote aquaria en aquaria met grote vervuilers (zoals schildpadden). Binnenin het buitenfilter zijn diverse filtermaterialen te plaatsen. Zo kun je het filter precies afstemmen op jouw aquarium. Een ander voordeel is de afwezigheid van het filter in het aquarium, hierdoor blijft meer ruimte voor decoratie over. De externe filters worden meestal onderin het aquariummeubel geplaatst. Doordat het filter buiten het aquarium staat is hij ook eenvoudig schoon te maken.

Stofzuiger

In de natuur wordt het water van een meer of plas continu vernieuwd door uitstroming en verdamping. Hierdoor blijven de goede waterwaardes gehandhaafd. In een aquarium gebeurd dit niet en zul je dus zelf moeten voorkomen dat de waterwaardes achteruit gaan. Daarom raden wij aan regelmatig een gedeelte van het water te verversen. Je kunt het water met een emmer uit het aquarium halen, maar met een aquariumstofzuiger hevelpompje gaat dit stukken makkelijker. Bijkomend voordeel is dat je hiermee tevens de bodem schoon kunt zuigen. Aquariumtechniek toegelicht

Verwarming

Een tropisch aquarium kan niet zonder een goede verwarming. De vissen en het micro-leven zijn afhankelijk van een hogere temperatuur. Het is belangrijk de watertemperatuur op peil en stabiel te houden, net zoals in de natuurlijke wateren in Zuid-Amerika, Afrika of Azië. Een goede verwarmer is afgestemd op het aquarium. Zo heeft deze het juiste wattage om de inhoud van het aquarium efficiënt op te warmen. Vrijwel alle aquariumverwarmers zijn voorzien van thermostaat en zijn eenvoudig in te stellen met een draaiknop. De meestgebruikte verwarmers zijn de staafverwarmers. Dit type warmte-element is elegant en smal, veelal geschikt voor in het filter en kan relatief eenvoudig worden weggewerkt. In combinatie met het verwarmingselement raden wij altijd aan een thermometer in het aquarium te hangen. Zo voorkom je verrassingen en weet je precies wat de temperatuur is. Efficiënte aquariumverwarmers heb je van bijvoorbeeld Superfish en Tetra.

Verlichting

Met goede verlichting kun je optimaal genieten van je aquarium. De juiste verlichting creëert een mooie sfeer, maar is ook erg nuttig. De verlichting zorgt voor een goed dag-nachtritme bij vissen. Dit komt hun gezondheid ten goede. Daarnaast zorgt het bovendien voor een optimale groei van de aquariumplanten. Zij hebben namelijk de juiste hoeveelheid licht nodig om te groeien. Welke aquariumlamp je nodig hebt is afhankelijk van de hoogte van het aquarium, de soorten vissen en planten en het type aansluiting. Wil je de plantengroei stimuleren? Dan kun je eventueel gaan voor een lamp met een hoge lichtintensiteit. Natuurlijk moeten de voedingsstoffen voor de groei dan wel aanwezig zijn. De verlichting mag tussen de 8 en 12 uur per dag aan staan. De aquariumverlichting is dus een belangrijk aspect van de techniek.

Zuurstofpomp

Zuurstof is zeer belangrijk voor het onderwaterleven. Bijna alle planten en dieren hebben zuurstof nodig om te kunnen leven en groeien. Ja, je leest het goed, ook planten hebben zuurstof nodig. Overdag produceren planten meer zuurstof dan zij nodig hebben en geven dit af. 's Nachts is dit een ander verhaal. Wanneer het donker is vindt geen fotosynthese plaats en wordt de zuurstof juist verbruikt. Bij een sterk beplant aquarium kan hierdoor 's nachts een zuurstofgebrek ontstaan. Dit kan gevolgen hebben voor al het leven in het aquarium. De planten, bacteriën en vissen zullen hierbij minder goed gedijen of zelfs dood gaan. Eenzelfde zuurstoftekort kan ontstaan bij warme temperaturen. Om dit probleem te voorkomen is het verstandig een zuurstofpomp te plaatsen. Deze pomp komt buiten het aquarium te staan en pompt via een slang luchtbelletjes het aquarium in. De fijne belletjes zorgen voor een effectieve uitwisseling van gassen tussen water en lucht. Een complete zuurstofset bestaat uit een zuurstofpomp, luchtslang, terugslagklep en zuurstofsteen.

Voersysteem

Een voerautomaat is erg handig wanneer je zelf veel van huis bent. De automaat laat gedurende de dag een kleine hoeveelheid voer in het aquarium vallen. De hoeveelheid voer en de interval zijn bij veel modellen in te stellen. De voerautomaat biedt ook uitkomst wanneer je op vakantie gaat, zo hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken om je vissen.

CO2 systeem

Een CO2 systeem wordt lang niet altijd toegepast, maar kan een aquarium wel een stuk mooier maken. Planten gebruiken CO2 als voedingsstof om te groeien. Bij een tekort aan CO2 zie je dat de plantengroei achter blijft. Met een CO2 systeem kun je extra koolstofdioxide toevoegen aan het water en stimuleer je de plantengroei. Zo krijg jij een mooi onderwaterlandschap waar de groene kleuren vanaf spatten! Ideaal bij aquascaping. Aquariumtechniek toegelicht Heb jij nog vragen over de aquariumtechniek? Dan lichten wij deze graag verder toe. Neem hiervoor contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl