Groeipijn bij puppy's komt regelmatig voor. Maar wat is het, wat is de oorzaak en hoe kun je het behandelen? Groeipijn, ook wel bekend als enostosis, komt voor bij jonge honden die in de groei zijn. De pijn komt vooral voor bij (te) snelgroeiende honden van grotere rassen. Met name wanneer de groeispurt rond de vijfde levensmaand zijn intrede doet beginnen de klachten. Deze klachten kunnen tot een leeftijd van 1,5 jaar aanhouden. Hierna verdwijnen de klachten vanzelf omdat de pup dan vrijwel is uitgegroeid.
Ga terug
10 februari 2024

Groeipijn bij puppy’s aanpakken

Groeipijn bij puppy's komt regelmatig voor. Maar wat is het, wat is de oorzaak en hoe kun je het behandelen? Groeipijn, ook wel bekend als enostosis, komt voor bij jonge honden die in de groei zijn. De pijn komt vooral voor bij (te) snelgroeiende honden van grotere rassen. Met name wanneer de groeispurt rond de vijfde levensmaand zijn intrede doet beginnen de klachten. Deze klachten kunnen tot een leeftijd van 1,5 jaar aanhouden. Hierna verdwijnen de klachten vanzelf omdat de pup dan vrijwel is uitgegroeid. Groeipijn bij puppy's

De oorzaken van groeipijn bij pups

Over de oorzaak van enostosis is nog enige discussie, maar de meest gangbare gaat over het te snel groeien van de beenderen. In het geval van groeipijn bij pups groeien de botten sneller dan het voedingskanaal dat in het beenmerg zit. Dit resulteert in een situatie waarbij de aanvoer van bloed (voeding) naar het bot makkelijker gaat dan de doorstroom en afvoer. Hierdoor ontstaat stuwing, waardoor vocht kan ophopen. Dit vocht zoekt zijn weg naar buiten en begint na verloop van tijd onder het botvlies te drukken, waardoor deze los kan laten. Normaal gesproken is dit botvlies relatief gevoelloos, maar in dit geval wordt dit erg pijnlijk. Zeker in de buurt van de spieraanhechtingen kan dit erg zeer doen. Deze zeer vervelende pijn staat bekend als groeipijn.

Symptomen van groeipijn

Symptomen van groeipijn bij puppy's zijn voornamelijk stekende en zeurende pijnen, eventueel nabij de gewrichten, maar voornamelijk op de langere botten. De pijn kan echter zeer wisselend voor komen, zowel in intensiteit als locatie. Wanneer de pijn erger wordt zul je merken dat de pup kreupel gaat lopen of helemaal niet meer wil bewegen. Bovendien kan dit resulteren in slechter eten en/of koorts. Groeipijn is vaak lastig te diagnosticeren doordat de intensiteit kan wisselen en de pijn bovendien van locatie kan wisselen. Wat vaak op valt is dat meerdere gewrichten zeer doen en dat lange pijpbeenderen (zoals het scheenbeen) zeer doen bij aanraking. Het officieel vaststellen van groeipijn wordt dan ook pas gedaan na een röntgenonderzoek. Groeipijn bij puppy's

Behandeling van de groeipijn

Groeipijnen bij pups gaan vanzelf over. Toch is het voor je pup wel zo fijn als je de groeipijn behandeld. Je kunt de pup behandelen zolang deze klachten heeft. Groeipijnen worden meestal aangepakt door het bewegingsschema aan te passen en ontstekingsremmers en/of pijnstillers voor te schrijven. Door de ontsteking weg te nemen met ontstekingsremmers wordt een groot gedeelte van de klacht(en) verholpen. De aanwezige zwellingen worden minder, waardoor de pijn af zal nemen.

Is groeipijn bij puppy's te voorkomen?

Groeipijn is niet volledig te voorkomen, maar er zijn wel degelijk aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. Zo is er een directe link tussen de voeding van je pup en de kans op groeipijn. We zeiden al dat een (te) snelle groei de pijnen kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om te kijken of je deze te snelle groei kunt afremmen. Om (te) snel groeiende pups af te remmen in hun groei is het belangrijk hun voeding aan te passen. De puppyvoeding voor te snelgroeiende pups bevat een lager calcium-fosforgehalte en minder energie. Vooral het calcium-fosforgehalte, en dan voornamelijk de verhouding tussen beiden, is van groot belang. Een goede verhouding van Ca: F is 1: 1,25. Maar hoe lager het fosforgehalte, hoe beter het is. Krijgt je pup momenteel voeding met een verkeerde calcium-fosfor verhouding? Dan raden wij over te stappen op een andere brok. Ons advies is de Nuvo Super Premium Pup met verse zalm in combinatie met Primeval Pup gelatinaat. De Nuvo Super Premium Puppy is een hoogwaardige brok met een zeer goede verhouding Ca: F van 1: 0,78. Primeval Pup draagt bij aan de gezonde groei van botten, kraakbeen en aanverwante weefsels. Primeval zorgt voor een optimale en gezonde groei van het beenderstelsel. Aan Primeval Pup is geen calcium toegevoegd, hierdoor wordt het overmatig hard groeien van botten voorkomen. Het ondersteunt de gezonde aanmaak van botten, banden en pezen. Groeipijn bij puppy's Heb je nog vragen over het aanpakken van groeipijnen bij pups? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl