Ga terug
12 februari 2024

Help, mijn kat of hond heeft een teek

Je huisdier heeft een teek, shit! Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd en dat we gaan voorkomen dat je dier in toekomst teken op loopt. Je moet de teek zo snel mogelijk verwijderen omdat deze o.a. de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Eén op de vijf teken in Nederland draagt namelijk de Borrelia bacterie die verantwoordelijk is voor deze ziekte. Daarnaast kunnen teken onder andere irritaties en abcessen veroorzaken.

De teek slaat toe

Een teek is een spinachtige parasiet die leeft op het bloed van zijn gastheer. En aangezien teken verspreid over Nederland voor komen in bossen, weilanden, stadsparken en tuinen is er geen ontkomen aan. Zij zijn continu alert op de aanwezigheid van een potentiële gastheer en merken deze op door de lichaamswarmte die wordt uitgestraald. Wanneer de gastheer, zoals je hond of kat, langs komt lopen zal de teek zich laten vallen en door de vacht naar de huid kruipen. Als hij een geschikte plek heeft gevonden doorboort hij de huid en begint hij bloed te zuigen. Wanneer hij vol zit zal hij zichzelf laten vallen. Momenteel komen de teken massaal voor dankzij het warme voorjaar. Meer over het leven van de teek vind je op Stopdeteek.nl. https://www.youtube.com/watch?v=oy1Q1JOQh7s

Het verwijderen van een teek

Het verwijderen van de teek kan afhankelijk van de grootte een vervelend karweitje zijn. Een jonge teek is nauwelijks te zien, zó klein zijn ze! Wanneer deze ettertjes zich vast hebben gebeten krijg je ze bijna niet los. Je hebt hiervoor echt speciaal gereedschap zoals een tekentang, tekenlasso of tekenpen nodig. Wanneer je ze met je vingers probeert te verwijderen is de kans groot dat je ze fijn knijpt en dat ze (mogelijk) ziektes uit spugen. Met de tekentang kun je de teek goed vastpakken bij het aanhechtingspunt en kun je hem er met een draaiende opwaartse beweging uit trekken. Op deze manier blijft het achterlijf ongeschonden én komt de teek er met kop en al uit.

Voorkomen van een tekenbeet

Je zult al wel begrijpen dat een tekenbeet en het verwijderen van de teek risico's met zich meebrengen. Het voorkomen dat een teek bijt is dan ook altijd beter. Je kunt een tekenbeet voorkomen door je dier te behandelen met bijvoorbeeld Frontline, Advantix, AdTab, Frontpro of Beaphar. Advantix & AdTab hebben als voordeel dat het een hot-feet-effect heeft waardoor teken de huid niet aan willen raken, dit middel is helaas alleen geschikt voor honden. Maar geen paniek! Wij bieden sinds kort ook AdTab aan, dit is een tablet wat zowel voor de hond als voor de kat gebruikt kan worden. Een alternatief voor de hond wanneer uw voorkeur heeft voor een tablet om de vlooien en teken af te weren zijn de tabletten van Frontpro, die zoals de naam al verklapt door Frontline is geproduceerd. Help, mijn kat of hond heeft een teek Geef je liever geen pipet? Dan kun je de teken ook op afstand houden met een tekenband, zoals de Seresto of Scalibor Protector banden. De tekenbanden geven langzaam een stofje af aan de talglaag (vetlaag) van de huid. De talglaag wordt hierdoor onaantrekkelijk (en dodelijk) voor teken, die er dan ook niet doorheen willen bijten. Het grote voordeel van een halsband is dat deze de werkzame stof langzaam in een lage dosering vrij laat komen. Hierdoor is de concentratie wat lager, maar heeft het wel een stabiele werking tot wel 6 maanden lang! Daarnaast kunnen we de teken nog op afstand houden met de Tickless producten voor dier en mens. Het Tickless apparaatje zendt een ultrasoon geluid uit dat voor mensen en onze trouwe viervoeters onhoorbaar is. Teken houden niet van het geluid en zullen op afstand blijven. Ideaal voor tijdens het wandelen, in het park of op de camping! Heb je nog vragen omtrent de bescherming tegen teken? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl