Het belang van een UV-lamp in het terrarium is pas in de afgelopen tien jaar echt bekend geworden. Ongeveer vijftien jaar geleden was er nog zeer weinig kennis hier over. Gelukkig is hier de laatste jaren veel verandering in gekomen, het is namelijk onmisbaar voor je reptiel. Met een goede UV-lamp krijgt hij de juiste hoeveelheid UV-straling. Zo zorgen we samen voor gezonde dieren die niets tekort komen. Zo blijft je dier gezond, vitaal en groeit netjes op.
Ga terug
24 februari 2024

Het belang van een UV-lamp in het terrarium

Het belang van een UV-lamp in het terrarium is pas in de afgelopen tien jaar echt bekend geworden. Ongeveer vijftien jaar geleden was er nog zeer weinig kennis hier over. Gelukkig is hier de laatste jaren veel verandering in gekomen, het is namelijk onmisbaar voor je reptiel. Met een goede UV-lamp krijgt hij de juiste hoeveelheid UV-straling. Zo zorgen we samen voor gezonde dieren die niets tekort komen. Zo blijft je dier gezond, vitaal en groeit netjes op. Tegenwoordig zijn er vele bedrijven die de UV-lampen maken en wordt er meer onderzoek gedaan naar het belang van de juiste hoeveelheid UV-straling. Nieuwe lampen, zoals bijvoorbeeld die van Exo Terra, zijn geoptimaliseerd aan de hand van de nieuwste kennis op UV gebied.

Wat is UV-licht? En welke types zijn er?

UV-licht wordt van nature uitgestraald door onze zon. Het is onderdeel van het lichtspectrum dat voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Van het zonlicht dat wij hier op aarde ontvangen is ongeveer 10% UV-licht (ultraviolette straling). Maar niet al het UV-licht is hetzelfde, we kunnen dit namelijk opdelen in drie typen.

UVA - lange golven

UV-A ligt in het lichtspectrum tussen de 320 en 400 nm. UV-A is belangrijk voor het zicht van reptielen. In tegenstelling tot ons mensen kunnen reptielen dankzij UV-A beter kleuren en vormen onderscheiden. Voor zowel de jacht als het natuurlijke ritme is UV-A dus van belang.
  • 320 tot 400 nm
  • Zeer belangrijk voor het zicht en welzijn van reptielen
  • Bevordert natuurlijk (jacht)gedrag

UVB - middellange golven

UV-B is waarschijnlijk wel het belangrijkste type UV-licht. UV-B ligt op het lichtspectrum tussen de 290 en 320 nm en is erg belangrijk voor het metabolisme. Zo draagt UVB bij aan de aanmaak van (pre-)vitamine D3. Toch is UV-B niet altijd goed. Het kan namelijk ook voor verbranding zorgen. Vandaar dat de UV-lampen verkrijgbaar zijn in diverse types. Een baardagaam heeft namelijk meer UVB straling nodig dan een kameleon, die bij een hoge intensiteit UVB sneller zal verbranden. UVB is in ieder geval onmisbaar voor een gezond huisdier.
  • 290 tot 320 nm
  • Bevordert de aanmaak van pre-vitamine D3 in de huid (wordt in het lichaam omgezet tot D3)
  • Draagt bij aan de verwerking van calcium
  • Ondersteunt de groei en het zenuwstelsel

UVC - korte golven

UV-C valt in het lichtspectrum tussen de 180 en 290 nm en heeft geen positieve werking op mens en dier. Het is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Dit type UV wordt gebruikt in filtratiesystemen om micro-organismen te doden.

Het belang van UV-B in het terrarium

In de natuur maken reptielen vitamine D3 aan met behulp van UVB-straling. Vitamine D3 is belangrijk voor een goede calcium-stofwisseling. Hiermee is het verantwoordelijk voor een gezonde groei van het skelet en schild. Een tekort aan vitamine D3 kan groeiproblemen, stofwisselingsproblemen, zwakheid en zwellingen tot gevolg hebben. Vandaar dat het belang van een juiste UV lamp van groot belang is.

Voorkom een mineralentekort

De UV-B straling die zorgt voor de aanmaak van pre-vitamine D3 (wat omgezet wordt tot vitamine D3) is hiermee indirect verantwoordelijk voor de opname van calcium. Dankzij vitamine D3 wordt calcium namelijk goed opgenomen en gebruikt in het lichaam. Naast de UV-B straling is het dus ook van belang de juiste mineralen te verschaffen. Afhankelijk van de vitamine D3 behoefte kun je bijvoorbeeld gaan voor Sticky Tongue Farms Miner-All Outdoor (zonder D3) of Sticky Tongue Farms Miner-All Indoor (met D3). Zo voorzie je je dier van de juiste mineralen voor een optimale gezondheid.

UV-licht afgestemd op het type terrarium en je dier

Niet ieder dier heeft in de natuur dezelfde UV-behoefte. Zo zal een reptiel dat in de woestijn leeft een stuk meer UV-straling opvangen dan een reptiel dat in de jungle woont. Maar niet alleen het biotoop heeft invloed op de hoeveelheid UV dat een dier ontvangt. Zo is ook de activiteitsperiode van belang. Dieren die overdag actief zijn krijgen meer UV-licht binnen dan dieren die tijdens de schemer of in de nacht actief zijn. Afhankelijk van het soort reptiel dat je houdt is het dus van belang een juiste lamp uit te kiezen. Hiermee wordt de juiste 'zonsterkte' nagebootst. Let tevens op het wattage, wat er voor zorgt dat je de lamp wat hoger of lager neer moet hangen. Ga je voor bijvoorbeeld een Exo Terra lamp? Dan zit je in 95% van de gevallen goed. Je hebt hier namelijk de keus uit drie series; UVB-100 (tropen), UVB-150 (woestijn) en UVB-200 (extra hoge intensiteit). Heb jij een zeer groot terrarium, of ben je kweker? Ga dan voor de Solar Glo. De Exo Terra lampen zijn geoptimaliseerd om het meest efficiënte UV-B uit te stralen. Zo gaat Exo Terra voor een zo hoog mogelijke output van 294 nm. Dit is namelijk de golflengte waarop de synthese van vitamine D3 het beste plaats vindt.

Vervang de UV-lamp op tijd

Helaas verliezen UV-lampen in de loop van de tijd hun kracht. Het zichtbare spectrum zal (grotendeels) behouden blijven, echter zal de UV-straling in kracht af nemen. Bij normaal gebruik is het belangrijk je UV-lamp jaarlijks te vervangen om de hoeveelheid UVB op peil te houden. Op deze manier zorg je ervoor dat je reptiel in ieder geval voldoende UV-licht blijft ontvangen voor een gezond leven.

Hoeveel UV-B heeft mijn reptiel nodig?

Om te bepalen hoeveel UV-straling een reptiel nodig heeft, heeft Exo Terra een schema opgesteld. In dit schema geeft één ster aan dat het dier via de lamp geen UVB hoeft te ontvangen (wel via de voeding!). Heeft het dier vijf sterren? Dan is de UVB behoefte via licht het grootst.
Heb je aan de hand van deze blog nog vragen over de UV-lamp van je huisdier? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl