Wist je dat katten van nature woestijndieren zijn en dat ze hierdoor vaak weinig drinken? Vandaar dat we graag het belang van (stromend) drinkwater bij katten benadrukken. Zo stimuleren we het drinkgedrag. Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen. Vandaar dat we graag hebben dat de kat wat meer drinkt. Tijd om hem of haar te verleiden dus!
Ga terug
12 februari 2024

Het belang van (stromend) drinkwater bij katten

Wist je dat katten van nature woestijndieren zijn en dat ze hierdoor vaak weinig drinken? Vandaar dat we graag het belang van (stromend) drinkwater bij katten benadrukken. Zo stimuleren we het drinkgedrag. Maar waarom is drinkwater nu zo belangrijk voor katten? Drinkwater is erg belangrijk omdat hun lichaam er op ingesteld is zoveel mogelijk vocht te onttrekken aan de urine. Hierdoor wordt de urine zó geconcentreerd, dat dit kan leiden tot problemen met de nieren en urinewegen. Vandaar dat we graag hebben dat de kat wat meer drinkt. Tijd om hem of haar te verleiden dus! Katten willen van nature dus niet echt drinken, gemiddeld slechts tussen de 100 en 200 ml per dag. Toch kan het bij onze tamme huiskatten zeker geen kwaad als ze wat meer drinken. Weinig drinken en een (te) geconcentreerde urine is namelijk geen goede combinatie. Tijd om het drinkgedrag te stimuleren.

Waarom is drinken zo belangrijk voor katten?

Het drinken van water is voor katten zeer belangrijk om te voorkomen dat hun urine te geconcentreerd wordt. Als jouw kat een matige drinker is kan dit al snel tot problemen leiden. Wanneer de urine namelijk te geconcentreerd is, is er kans op nierschade en schade aan de urinewegen. Wanneer een dier te weinig drinkt en uitgedroogd raakt kan het urinesysteem, waaronder de nieren aangetast worden. Daarnaast is er een grotere kans op blaasontsteking en nierstenen. Deze laatste zijn zeer berucht bij katteneigenaren. Nierstenen zijn namelijk levensgevaarlijk bij katten omdat het snel kan leiden tot vergiftiging. Het is dus belangrijk om je kat aan te moedigen wat extra te drinken, zo kun je veel problemen voorkomen.

Stimuleren van het drinkgedrag

Wanneer je je kat meer wil laten drinken kun je hem op diverse manieren aanmoedigen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere drinkbakken verspreid door het huis neerzetten. Plaats er bijvoorbeeld bij de kattenbak, het slaapmandje én de krabpaal. Zorg er hierbij voor dat de drinkbakken voldoende groot zijn zodat de kat geen moeite hoeft te doen om bij het water te komen. Zij houden er niet van als de snorharen de rand aanraken. Wist je dat veel katten dol zijn op een smaakje? Om het drinken te stimuleren kun je daarom bijvoorbeeld wat vocht van de natvoeding of vocht van gekookte vis of kip in het water doen. Over natvoeding gesproken, dit is ook een hele goede voeding voor wat extra vocht. Natvoeding voor katten bestaat namelijk gemiddeld genomen uit wel 80% vocht. Alle beetjes helpen. Zorg bovendien altijd voor vers water, katten zijn zeer kieskeurig en zullen 'oud' water vaak laten staan. Er zijn zelfs katten die onderscheid maken tussen kraanwater, bronwater of regenwater. Wat voor water je ook geeft, zorg er in ieder geval voor dat het vers is. Stromend water is een stuk verser en is dus ideaal om katten over te halen meer te drinken. Je kunt hiervoor de kraan open laten staan, maar milieuvriendelijker is het om hiervoor een drinkfontein te pakken.

Je kat stimuleren te drinken met stromend water

Katten zijn dol op stromend water. Herken jij het ook dat wanneer je de kraan open zet, je kat als een malle aan komt stormen? Hoe komt dit toch? Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat katten van nature niet van stilstaand water houden. Stilstaand water is veel gevoeliger voor ziekteverwekkers. Daarnaast is stromend water vaak koeler. Stromend water is van origine dus een stuk aantrekkelijker om te drinken, zeker als je van origine uit de woestijn komt. Heeft jouw kat ook de voorkeur voor stromend water? Overweeg dan een drinkfonteintje in huis te nemen. Deze drinkfonteinen houden het water vers door het rond te pompen. Daarnaast zijn een aantal van de drinkfonteinen voorzien van koolstoffilter dat onzuiverheden uit het water filtert.

Tips voor het herkennen van weinig drinken

  • Je kat gaat weinig naar de kattenbak
  • De kattenbakvulling wordt vrijwel niet gebruikt. Bij klonterende kattenbakvulling liggen er weinig klonten.
  • De drinkbak is vaak nog vol aan het eind van de dag
Heb jij nog vragen omtrent het stimuleren van het drinkgedrag van jouw kat? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl