Maak jij al gebruik van de nuttige werking van honing? Honing geneest namelijk wonden. En dat komt regelmatig van pas, bij jezelf of bij één van je huisdieren. Bij onze super actieve huisdieren komt het regelmatig voor dat zij een klein wondje oplopen. Dat is immers niet zo moeilijk met paarden die mee de heide in gaan, honden die door het bos rennen of katten die avontuurlijke trekjes hebben. De behandeling van zo'n wondje is zeer belangrijk. Een kleine wond kan namelijk snel gaan ontsteken en groter worden. Hoe sneller je de wond verzorgt, hoe beter. Zo doe jij je dier een groot plezier.
Ga terug
10 februari 2024

Honing geneest wonden

Maak jij al gebruik van de nuttige werking van honing? Honing geneest namelijk wonden. En dat komt regelmatig van pas, bij jezelf of bij één van je huisdieren. Bij onze super actieve huisdieren komt het regelmatig voor dat zij een klein wondje oplopen. Dat is immers niet zo moeilijk met paarden die mee de heide in gaan, honden die door het bos rennen of katten die avontuurlijke trekjes hebben. De behandeling van zo'n wondje is zeer belangrijk. Een kleine wond kan namelijk snel gaan ontsteken en groter worden. Hoe sneller je de wond verzorgt, hoe beter. Zo doe jij je dier een groot plezier. Voor het behandelen van wonden is een zalf op basis van honing ideaal. De honing verzorgt de wond en draagt bij aan een sneller genezingsproces. Vetramil heeft een honingzalf op basis van zuivere honing, een lage pH-waarde en een hoog enzymgehalte. Ook Frama heeft een honingzalf zowel als een honingshampoo wat het huidherstel ondersteunt en een verzachtende en hydraterende werking heeft. Optimaal voor de wondgenezing. Wanneer het lastig is om je dier te behandelen op de pijnlijke plek is het handiger te kiezen voor de Vetramil Spray, deze bevat dezelfde ingrediënten als de zalf maar is makkelijker aan de brengen. Voor diepere wondbehandeling heeft Vetramil een spoelvloeistof, dit is overigens ook goed te gebruiken voor het schoonmaken van de voorhuid van reuen. Ook wanneer je hond last heeft van zijn voetzooltjes kun je behandelen met Vetramil, namelijk de voetzooltjes wax met honing.

Honing werkt antibacterieel

Honing heeft een aantal specifieke eigenschappen waardoor het antibacterieel werkt. De lage pH van honing speelt een belangrijke rol in de antibacteriële werking. Dat werkt als volgt. Bij een wond komen diverse enzymen vrij die inwerken op de suikers van de honing. Hierdoor ontstaat een reactie waarbij de omgeving zuurder wordt. Deze zure omgeving is niet geschikt voor micro-organismen, deze zullen dus stoppen met groeien en in aantallen afnemen. Doordat het aantal ziekteverwekkers afneemt wordt de kans op problemen een stuk kleiner. Daarnaast zorgt de lage pH voor een verhoogde weerstand van de huid. Daarnaast zorgen de suikers in honing voor het aantrekken van wondvocht. Dit vocht werkt genezend waardoor de wond sneller dicht zal groeien. Zo is er minder kans op bevuiling van de wond. Tot slot bevat honing glucoseoxidase, een enzym dat antibacterieel werkt en voort komt uit het speeksel van bijen. Op het moment dat dit enzym met het wondvocht in aanraking komt wordt een kleine hoeveelheid waterstofperoxide geproduceerd. Deze zeer kleine dosis is nét genoeg om bacteriën effectief te doden, zonder de huid rondom de wond te beschadigen. Honing werkt dus ontsmettend, wat het genezingsproces bevordert.

Honing als ontstekingsremmer die wonden tot rust brengt

Wist je dat honing naast een antibacteriële werking ook actief ontstekingsremmend werkt? Bij een wond zorgt je huid ervoor dat het gaat ontsteken om het afweermechanisme ter plekke te activeren. Als deze activatie heeft plaats gevonden gaat de ontsteking weg en komt de wond tot rust, hierna begint het genezingsproces. Echter is een chronische ontsteking veelvoorkomend, waarbij de ontsteking niet weg gaat, het afweersysteem langzaam aan zwakker wordt en de wond niet zal genezen. Dit kennen wij als de standaard ontsteking van een wond. Bij een chronische ontsteking komen voortdurend zuurstofradicalen vrij die het genezingsproces belemmeren. Doordat honing rijk is aan antioxidanten kunnen deze zuurstofradicalen afgevangen worden, zodat de wond kan genezen.

Kies voor kwaliteit

Ons advies is om te kiezen voor kwaliteit in plaats kwantiteit. Ga dus voor bijvoorbeeld het unieke product Vetramil honingzalf. Vetramil werkt zeer efficiënt en is bovendien zuinig in gebruik. Wanneer je honing uit de supermarkt pakt weet je niet wat je in huis haalt. De honing uit supermarkten bevat vaak te weinig enzymen om medicinaal nuttig te zijn. Vetramil is gemaakt met zuivere honing, is van hoge kwaliteit, bevat geen zware metalen en heeft een zeer hoog enzymgehalte.

Waarom kiezen voor honingzalf bij wonden?

  • Werkt snel en effectief
  • Maakt celwand van bacteriën kapot (effectief antibacterieel)
  • Doodt ook antibiotica resistente bacteriën
  • Werkt ontstekingsremmend (nuttig bij chronische ontstekingen)
  • Heeft geen bijwerkingen
  • Natuurlijk product
Heb je nog vragen over een van onze producten die honing bevat? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl