Heb jij je ook wel eens afgevraagd of een hond kan dromen? Bij deze het verlossende antwoord, jazeker, dat kunnen ze! Misschien heb je je hond al wel eens zien en horen dromen. Wanneer jouw hond droomt kan 't goed zijn dat hij met z'n poten beweegt en eventueel wat piept of gromt. Jouw hond is op dat moment zijn dag aan het herbeleven.
Ga terug
3 februari 2024

Kan een hond dromen?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd of een hond kan dromen? Bij deze het verlossende antwoord, jazeker, dat kunnen ze! Misschien heb je je hond al wel eens zien en horen dromen. Wanneer jouw hond droomt kan 't goed zijn dat hij met z'n poten beweegt en eventueel wat piept of gromt. Jouw hond is op dat moment zijn dag aan het herbeleven. Kan een hond dromen?

Goede nachtrust voor je hond

Om te kunnen dromen is een goede nachtrust van groot belang. Een volwassen hond slaapt ongeveer 12 uur per dag. Maar pups slapen nog een stuk meer! Zij slapen namelijk tot de leeftijd van drie weken tot wel 20 uur per dag. Daarna neemt dit langzaam aan af, tot ongeveer 12 tot 14 uur wanneer ze acht weken oud zijn. Naarmate de hond ouder wordt kan de slaapbehoefte weer toenemen tot 18 uur. Jouw hond slaapt dus relatief veel. Het slaapritme lijkt dus nog relatief veel op die van de wolf. Waarschijnlijk slaapt een hond zoveel doordat hij van nature lang niet altijd bezig hoeft te zijn met jagen. Bovendien hoeft hij niet continu alert te zijn voor roofdieren, aangezien hij zelf redelijk hoog in de voedselketen staat. Het is dus best een lekker leventje, dat van de wolf en de hond. Net zoals bij de mens is het slaapritme van de hond opgedeeld in vijf fases. De lichte slaap (fase 1 en 2), de diepe slaap (fase 3 en 4) en een REM fase (Rapid Eye Movement - fase 5). De diepe slaap en REM-slaap zijn het belangrijkste voor een goede nachtrust. Tijdens de REM-slaap is je hond bezig met het verwerken van impressies die hij heeft opgedaan gedurende de dag.

De gezondheid en gemoedstoestand

De hoeveelheid slaap zegt tevens iets over de gezondheid en gemoedstoestand van je hond. Als hij moeilijk in slaap komt of 's nachts wakker wordt, kan dit aangeven dat je hond een stressvolle periode heeft of bang is. Ben hier dus alert op en neem eventueel maatregelen om je hond meer op zijn gemak te stellen. Slaapt je hond juist erg lang? Dan kan het zijn dan er iets met zijn gezondheid mis is, hij last heeft van een depressie of hij oud aan het worden is.

Fijne slaapplaats

Een goede nachtrust begint met een goed bed. Ook jouw hond heeft behoefte aan een goed plekje om te slapen. Hij moet zich hier veilig voelen en eventueel wat overzicht kunnen houden. Het is belangrijk dat de hondenmand of het kussen goed past bij jouw hond. De mand of het kussen mag niet te klein zijn, maar hoeft ook zeker niet heel groot te zijn. De meeste honden slapen opgekruld en nemen weinig ruimte in. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals honden die denken dat de hele bank van hun is. Is die van jou ook zo? Laat het ons zien op Facebook. Heb jij een oudere of grote hond? Dan is het belangrijk zijn lichaam goed te ondersteunen met bijvoorbeeld een orthopedisch kussen. Kan een hond dromen?

Een hond kan dromen

De REM fase is de periode waarbij de hond kan dromen. Je weet dat je hond aan het dromen is als zijn pootjes schokkerig bewegen, zijn staart heen en weer zwaait of je hem hoort piepen, grommen of huilen. Bovendien zal zijn ademhaling onregelmatig worden. Hij is dan bezig met het verwerken van de informatie die hij gedurende de dag heeft verzameld tijdens zijn avonturen. Hij herbeleefd de dag als het ware. Ben jij er overdag op uit getrokken met je hond en heb je flink rond  gerend in de bossen? Dan zal je hond hier waarschijnlijk 's avonds heerlijk over dromen. Grote kans dat z'n poten dan druk liggen te spartelen. Een hond droomt trouwens waarschijnlijk veel over zijn baasje, aangezien jij degene bent die hij veel ziet. Zo zal hij dromen over jouw gezicht, geur, uitdrukken, bewegingen en de activiteiten die jullie samen hebben gedaan. Best een leuke gedachte toch?
Dierencompleet.nl