Je hond eet niet en drinkt plots veel, goed dat je dit gedrag hebt opgemerkt. De kans is namelijk groot dat je hond last heeft van zijn of haar nieren. Dit is, zeker bij oudere honden, namelijk één van de meest gehoorde klachten. Nierproblemen zijn gelukkig niet altijd ernstig. Het kan zijn dat je hond last heeft van een relatief goed te behandelen nierontsteking. Maar het kan ook betekenen dat je hond last heeft van (acuut) nierfalen.
Ga terug
13 februari 2024

Mijn hond eet niet en drinkt veel. Nierproblemen?

Je hond eet niet en drinkt plots veel, goed dat je dit gedrag hebt opgemerkt. De kans is namelijk groot dat je hond last heeft van zijn of haar nieren. Dit is, zeker bij oudere honden, namelijk één van de meest gehoorde klachten. Nierproblemen zijn gelukkig niet altijd ernstig. Het kan zijn dat je hond last heeft van een relatief goed te behandelen nierontsteking. Maar het kan ook betekenen dat je hond last heeft van (acuut) nierfalen. Wanneer je hond veel drinkt is het van belang de oorzaak snel en goed aan te pakken, en niet het symptoom weg te moffelen. Zorg dus altijd voor voldoende drinkwater. Indien je echt het idee hebt dat je hond extreem veel drinkt raden wij tevens aan contact op te nemen met de dierenarts. Mijn hond eet niet en drinkt veel. Nierproblemen?

Nierproblemen

Wanneer je hond niet of weinig eet en veel drinkt is de kans op nierproblemen aanwezig. Daarnaast kunnen ook veel plassen, braken en een doffe vacht aangeven dat de nierfunctie niet goed werkt. De nieren kunnen in dat geval de urine niet goed concentreren. Om de hoeveelheid afvalstoffen tóch af te voeren, zal je hond dus meer moeten drinken. De oorzaak van deze problemen kan zowel bij de nieren zelf, als ergens anders in het lichaam zitten. Je kunt in dit geval het beste langs de dierenarts gaan om de urine- en bloedwaardes te laten controleren. Zij kunnen hierbij zien of de nieren het af laten weten of dat er een andere oorzaak is. Slecht werkende nieren scheiden namelijk veel vocht af, zonder dat aminozuren en zouten terug worden gevoerd naar de bloedbaan (proteïnurie). Wanneer de urinetest dus veel eiwitten laat zien is dit een indicatie voor slecht werkende nieren. Bij de bloedtest zal daarnaast vaak te zien zijn dat het bloed een verhoogd gehalte aan gifstoffen bevat.

Wat zijn de nierfuncties?

  • Het afscheiden van afvalstoffen. Deze worden uit het bloed gefilterd en aan de urine afgegeven.
  • De vocht- en zoutbalans op peil houden. De nieren bepalen hoeveel vocht en mineralen worden afgevoerd en hiermee hoe geconcentreerd de urine is.
  • Productie van hormonen

De aanpak van nierproblemen

Problemen met de nieren kunnen, wanneer je er op tijd bij bent, meestal eenvoudig aangepakt worden. Vaak zal je hond een aangepast dieet of medicijnen voorgeschreven krijgen. Het zal hierbij gaan om voeding die de nieren ontziet (hoogwaardige voeding met weinig afvalstoffen). Medicijnen die voorschreven worden zullen de doorbloeding van de nieren stimuleren om zo gifstoffen beter af te voeren. Maar voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Wanneer de kans groot is op nierproblemen, óf wanneer je hond de problemen net te boven is, is het aan te raden de nieren te ondersteunen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld Puur Nier, Frama Ontzuringsmix of Frama Nier/blaasgruisformule. Deze producten ondersteunen de nierwerking en zorgen voor een efficiënte afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Hiermee kun je problemen voorkomen en/of verhelpen op een diervriendelijke en verantwoorde manier. Mijn hond eet niet en drinkt veel. Nierproblemen?

Andere oorzaken van veel drinken

Oudere honden hebben dus relatief vaak last van nierproblemen. Toch is het zeer belangrijk niet direct uit te gaan van nierfalen. Een dierenarts kan je een goede indicatie geven van wat er loos is. Er zijn best een groot aantal oorzaken voor het overmatig drinken en eventueel minder eten. Waaronder de volgende oorzaken.
  • Problemen met de lever
  • Baarmoederontsteking die voor extra gifstoffen in het bloed zorgt. Deze gifstoffen moeten worden afgevoerd, hierdoor zal je hond meer en vaker gaan plassen.
  • Suikerziekte kan er ook voor zorgen dat honden meer gana drinken en zeer veel zullen plassen
  • Diabeter, hierbij is er een tekort aan het hormoon ADH. Hierdoor wordt de urine niet meer geconcentreerd en zal je hond meer moeten plassen en drinken.
  • Ziekte van Cushing, waarbij de bijnieren een teveel aan cortisol maken. Hierdoor zullen honden meer gaan drinken en plassen.
  • Mineraaltekort, hierdoor kan je hond meer gaan plassen. Je kunt dit vaak ook herkennen aan witter gekleurd tandvlees. In dit geval is het aan te raden dit tekort aan te vullen met bijvoorbeeld Hokamix of Sanofor veendrenkstof.
Heb je vragen over de gezondheid van je hond? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel. Wanneer de situatie dringend lijkt raden wij altijd aan de dierenarts te bellen.
Dierencompleet.nl