Het voorjaar staat voor de deur, dus het is weer tijd om de vijver voor te gaan bereiden voor het nieuwe seizoen. Wanneer je een vijver in de tuin hebt zul je inmiddels wel weten dat er bijna jaarrond onderhoud gepleegd kan worden, behalve ’s winters. Nu de winter bijna voorbij is gaan we beginnen met de voorjaarsbehandeling van de vijver.
Ga terug
2 maart 2024

Voorjaarsbehandeling van de vijver

Het voorjaar staat voor de deur, dus het is weer tijd om de vijver voor te gaan bereiden voor het nieuwe seizoen. Wanneer je een vijver in de tuin hebt zul je inmiddels wel weten dat er bijna jaarrond onderhoud gepleegd kan worden, behalve ’s winters. Nu de winter bijna voorbij is gaan we beginnen met de voorjaarsbehandeling van de vijver. We zullen toelichten wat je moet doen en waarom dit nodig is!

Het verwijderen van plantafval

Waar je de vijver in de winter vooral in leven houdt, gaan we hem nu weer optimaliseren. Als het goed is heb je vóór de winter het ingevallen blad verwijderd of hebt met een overspanningsnet voorkomen dat het blad in de vijver viel. Toch zal het zo zijn dat er in het voorjaar wat bladafval en sowieso wat plantenresten op de bodem liggen. Het is van belang een (te) grote hoeveelheid aan plantenresten van de bodem te verwijderen. Wanneer we dit niet zouden doen ontstaat op de bodem een verzuurde anaerobe laag die voor giftige gassen kan zorgen. Daarnaast kan het zorgen voor een explosie aan beschikbare voedingsstoffen wanneer de temperatuur stijgt. Omdat algen veel makkelijker en sneller groeien dan normale planten zullen zij in deze situatie al snel de vijver overnemen. Bovendien kunnen deze resten zorgen voor een hoog gehalte aan ammonium en nitriet dat de vissen kan vergiftigen. Om te voorkomen dat dit gebeurd wanneer de temperatuur stijgt beginnen we in maart al met de verwijdering van de plantenresten en het bladafval. Dit kan met bijvoorbeeld een schepnet of plantentang. Moet het rigoureuzer aangepakt worden? Overweeg dan een vijverstofzuiger.

Bio-Oxydator voor een herstel van het natuurlijke omzettingsproces

Als je de meeste plantenresten hebt verwijderd ben je al een heel eind. Maar omdat handmatig vaak niet alles verwijderd kan worden is het aan te raden om dit op te volgen met een Bio-Oxydator behandeling. Bio-Oxydator herstelt het bodemecosysteem door extra zuurstof toe te voegen waar dit nodig is, op de bodem in dit geval. Het verhelpt de anaerobe verzuurde omstandigheden en herstelt de natuurlijke omzettingsprocessen. Zo breng je het natuurlijke ecosysteem op de bodem weer in goede conditie. Met de Velda Bio-Oxydator zal in korte tijd het bodemslib verdwenen zijn.

Meten is weten

Nu we de basis in orde hebben gebracht is het tijd om de waterkwaliteit te controleren. Meten is weten. In het najaar en de winter valt er veel neerslag, wat er voor zorgt dat de waterhardheid en de carbonaathardheid van de vijver daalt. Bovendien kan dit van invloed zijn op het pH gehalte. De waterhardheid, ook wel GH-waarde of totale hardheid genoemd, moet minimaal een waarde van 8 DH hebben. De GH-waarde van een vijver geeft aan hoeveel mineralen in het water opgelost zijn. Mineralen zijn belangrijk voor diverse processen in de vijver. Zo zorgen zij onder andere voor het transport van CO2 door het vijverwater en dienen als voeding voor de vijverplanten. Een goede GH-waarde is dus van groot belang voor het goed functioneren van het vijverecosysteem. De GH-waarde van jouw vijver kun je gemakkelijk testen met de Colombo GH test. Wanneer je hiermee erachter komt dat de GH-waarde van de vijver lager ligt dan 8 DH, kun je dit gemakkelijk aanpakken met Colombo GH plus. De carbonaathardheid, ook wel KH-waarde genoemd, moet minimaal een waarde van 7 of hoger hebben. Deze waarde geeft de hoeveelheid carbonaat aan die in het water is opgelost. Carbonaat is een verbinding tussen calcium of magnesium én CO2, waarbij vooral het CO2 van belang is met betrekking tot de plantengroei. Je kunt zeggen dat wanneer de carbonaathardheid hoog genoeg is, er voldoende voorraad aan CO2 in het water zit. Het fungeert hier voornamelijk als een buffer. De KH-waarde van jouw vijver kun je gemakkelijk testen met de Colombo KH test. Wanneer je hiermee erachter komt dat de KH-waarde van de vijver lager ligt dan 7, kun je dit gemakkelijk aanpakken met Colombo KH plus. Je kunt bovenstaande waardes eenvoudig zelf meten met een testset, maar je kunt ook een flesje water meenemen naar de winkel zodat wij dit voor je testen. Mochten de waardes afwijken zijn deze relatief eenvoudig weer in orde te maken met diverse artikelen.

Het opstarten van de pomp en filter

Nu je de vijver schoon hebt gemaakt en je weet wat de waterkwaliteit is gaan we het filter opstarten. Als richtlijn kun je aanhouden dat we het vijverfilter opstarten wanneer de temperatuur van het water boven de 7 graden komt. Om te beginnen moet je eerst alle apparaten en slangen nakijken op beschadigingen. Als je erachter komt dat een slang of onderdeel van de pomp of filter toe is aan vervanging kun je daar bij ons ook voor terecht, wij verkopen slangen vanaf de meter. Ook losse onderdelen of vervanging hebben wij diverse keuzes in, vraag gerust om advies! Daarnaast zorg je er voor dat de pompingang schoon is. Wanneer je pomp verstopt is door bijvoorbeeld kalkaanslag kun je deze reinigen met Superfish Pomp Schoon. Als alles schoon en in takt is gaan we beginnen met de opstart. Om te beginnen kijk je of de filtersponzen schoon zijn, zo niet, dan moet je deze even afspoelen. Bij voorkeur doe je dit in een emmer met vijverwater. Daarna zet je het filter aan en voeg je Bacterial Filterstart toe om de bacteriekolonie opnieuw op te starten. Houd er rekening mee dat het zeker 6 weken kan duren voordat micro-organismen zich hebben ontwikkeld. Vandaar dat we er nu al mee beginnen. Deze bacteriën zullen later zorgen voor een goede omzetting van afvalstoffen naar voedingsstoffen voor planten. Binnenkort gaan we het UV-C filter weer aan zetten om zweefalgen tegen te werken voordat ze de kans krijgen zich te verspreiden. Maar eerst is het van belang dat de nieuwe bacteriën de tijd krijgen om zich in het filter en het granulaat te nestelen. Wanneer je binnenkort het UV-C filter aan zet is het is wel van belang dat je de UV-lamp vervangt voor het nieuwe seizoen, deze verliest namelijk na ongeveer één seizoen zijn effectieve werking.

Het aankleden van jouw vijver

Als je nu denkt na die lange winterperiode dat jouw vijver wel wat opfrissing kan gebruiken, kun je bij ons online of in de winkel ook terecht voor diverse vijver aankleding. In het voorjaar hebben wij ook een selectie aan vijverplanten om jouw vijver wat op te fleuren! Dat was ie, jij en je vijver zijn nu klaar voor het nieuwe vijverseizoen. Heb je ergens vragen over? Kom dan gerust langs in de winkel of neem contact met ons op.
Dierencompleet.nl