Foto van een bange hond met oud en nieuw
Ga terug
20 december 2023

Vuurwerkangst bij honden – Oud en Nieuw

Vuurwerkangst bij honden is een veelvoorkomend probleem. Vuurwerk en honden zijn nou eenmaal geen goede combinatie. De harde knallen, felle flitsen en intense geur van het vuurwerk jagen honden schrik aan. Mocht je hond bang zijn voor het vuurwerk is het verstandig dit goed aan te pakken. Anders is de kans groot dat je hond getraumatiseerd raakt of weg loopt. Je kunt dit probleem aanpakken met gedragstraining of met natuurlijk kalmerende producten. Daarnaast geven we ook een aantal tips om problemen in hun geheel te voorkomen of verminderen.

Voorkomen van problemen

Om te beginnen zullen we een aantal tips geven om er voor te zorgen dat je hond zo min mogelijk last heeft van de festiviteiten. Zo is het belangrijk je hond tijdens Oud en Nieuw niet alleen buiten te laten. Houd je hond uit de tuin en zorg dat hij niet op het balkon kan komen. Zo blijft het vuurwerk in ieder geval weg bij je viervoeter. Ga je je hond uit laten? Doe dit dan in rustige delen van de wijk. Tegenwoordig mag er overdag geen vuurwerk meer afgestoken worden. Het is dan ook aan te raden de grote wandelronde 's ochtends of 's middags te lopen. Loop 's avonds slechts één of twee kleine rondjes vóórdat het twaalf uur is en het echte geknal los barst. Daarnaast kun je eventueel de gordijnen gesloten laten en het geluid van de televisie wat harder zetten. Hierdoor krijgt je hond minder mee van alle heisa buiten.

Gedragstraining

Bij de gedragstraining gaat het vooral om de relatie tussen jou en je hond. Hoe reageer jij op hem of haar, en andersom. Wanneer je hond bang is, blaft en piept heeft het geen zin om boos te worden. Je hond is op dat moment onzeker en is op zoek naar iets wat hem comfort kan brengen. Wanneer zijn trouwe baasje op dat moment boos wordt verliest hij zijn vertrouwenspersoon en zal hij waarschijnlijk nog banger worden. Het is dan ook van belang je hond positieve feedback te geven op dit soort momenten. Met positieve feedback bedoelen we niet dat je hem extreem moet verwennen. We willen hem natuurlijk niet belonen voor zijn gedrag. Geef hem dus geen extra koekjes of extra veel aandacht. Hij kan dit als beloning voor zijn gedrag zien wat het dus alleen maar erger maakt. Het gaat er vooral om dat je er voor hem bent. Doe gewoon je ding en praat af en toe tegen 'm. Zo toon jij kalmte en laat je zien dat er niks aan de hand is. Je hond zal zich hier hopelijk bij neer leggen en comfort bij je komen zoeken. Hij weet in ieder geval dat er vanuit jou gezien geen paniek is én dat je er voor hem bent. Zorg daarnaast ook dat je hond een veilig plekje heeft waar hij zich terug kan trekken, denk hierbij aan een lekkere hondenmand zoals de heerlijk zachte J&V Puff serie. Wanneer de hond een vertrouwd plekje heeft gevonden is het fijn als hij hond wat te doen heeft, hiervoor zijn de Kong beloningsspeeltjes de perfecte oplossing. De speeltjes zijn te vullen met allerhande lekkers waarmee jouw hond zich een langere tijd kan vermaken waardoor zijn focus even ergens anders ligt.

Kalmerende producten op natuurlijke basis

Mocht je hond echt onrustig en gevoelig zijn, dan kunnen kalmerende producten uitkomst bieden. Het middel is, afhankelijk van het product, verkrijgbaar als druppelconcentraat, spray, of halsband. We zullen hieronder een aantal producten kort aanhalen.

Adaptil

Adaptil is verkrijgbaar als snoepje, spray, halsband en verdamper. Adaptil werkt met behulp van hond-eigen feromonen. De DAP feromonen in Adaptil geven honden een fijn en voldaan gevoel. De hond zal minder bezig zijn met wat er om hem heen gebeurt. De feromonen zorgen ervoor dat hij tevreden is. In een natuurlijke situatie zorgt dit feromoon voor het creëren van een band tussen dieren. Begin tijdig met het gebruik van Adaptil. Voor Oud en Nieuw kun je het beste al begin december beginnen.

Bach Bloesems Angst

De Bach Bloesems druppels helpen op een gezonde wijze de balans te herstellen. Bach Bloesems druppels kunnen worden gebruikt voor angst, nervositeit, agressiviteit, uitputting of bij gebrek aan energie. Het voedingssupplement heeft een positieve invloed op de emotionele intelligentie. Dat maakt het een waardevol hulpmiddel om beter te kunnen omgaan met stressvolle situaties.
De bach bloesems druppels kunnen in het voer, water of direct op de tong gegeven worden en werken direct.

Beaphar No Stress - op basis van valeriaan en lavendel

De Beaphar No Stress band, Spot-On en verdamper werken rustgevend dankzij de natuurlijke valeriaan en lavendel extracten. Het extract komt langzaam vrij waardoor het product een relatief lange werking heeft. No Stress werkt al na slechts één uur, maar mag zeker eerder gebruikt worden. Begin er gerust begin december of een week van te voren al mee.

Frama Rustmix

De Frama Rustmix is geschikt voor periodes van drukte en onrust. Deze kruidenmix is ideaal toe te passen tijdens omstandigheden waarbij het dier zogenaamd ‘zwakke zenuwen’ heeft. Het maakt het huisdier evenwichtig bij stressvolle situaties. Bijvoorbeeld gedurende activiteiten die anders zijn dan gewoonlijk, zoals autoritten of vuurwerk.

Puur concentraten

Puur heeft diverse concentraten en mixen die je hond ondersteunen tijdens stressvolle situaties. Puur Calm, Puur Nervo, Puur Tour en Puur Tranquil houden je hond kalm en rustig. Ideaal te gebruiken tijdens bijvoorbeeld Oud en Nieuw. De concentraten mogen direct in de mond gegeven worden, maar mogen ook in het water (of over het voer) gedruppeld worden. De Puur concentraten werken relatief snel, maar hebben een optimale werking wanneer je minstens één week van tevoren begint met toedienen. Voor een effectieve werking en goede acceptatie is het bij Puur Tranquil zeker aan te raden tijdig te beginnen. Zo kun je de dosering langzaam opvoeren.

Sanal Relax Anti-Stress

Sanal Relax Anti-Stress is 100% natuurlijk en helpt te kalmeren bij vuurwerk, onweer, angst, stress en wagenziekte. De werkzame stof L-Tryptofaan (aminozuur) zorgt op een natuurlijke wijze voor kalmering zonder dat uw hond of kat er suf van wordt. Verkrijgbaar voor honden tot 20kg en voor vanaf 20kg.
Geef de tabletten in zijn geheel of verkruimeld met het normale voer. Bij zeer stressvolle situaties indien mogelijk 3 tot 4 dagen eerder beginnen met toedienen, zodat werkzame stoffen in voldoende mate kunnen worden opgenomen.

Thundershirt kalmeringsvest

Het Thundershirt helpt bij honden die onrustig zijn. Dit shirt zit vrij strak rond het lichaam van de hond en heeft zo een ontspannend effect. Het Thundershirt wordt daarom door deskundigen aanbevolen bij angstige honden. Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel, het wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. Het Thundershirt heeft bewezen zeer effectief te zijn tegen angst bij honden. Een goed alternatief voor wanneer je geen concentraten of dergelijke wilt geven. Heb je nog vragen over het aanpakken van vuurwerkangst bij honden? Of heb je vragen over één van de producten? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl