Likt jouw hond je ook in je gezicht? Dat ligt niet aan jou. De meeste honden likken namelijk graag in het gezicht van hun baasje of van bekend bezoek. Maar waarom doen zij dit?
Ga terug
12 februari 2024

Waarom jouw hond in je gezicht likt

Likt jouw hond je ook in je gezicht? Dat ligt niet aan jou. De meeste honden likken namelijk graag in het gezicht van hun baasje of van bekend bezoek. Maar waarom doen zij dit? Van nature likken moederhonden hun puppy's en andersom likken zij terug. Op deze manier zorgt de moeder er voor dat haar pups schoon blijven en bouwt zij een band op met haar nageslacht. Ook voorkomt zij zo dat de pup te sterk zal geuren, iets wat in het wild roofdieren aan kan trekken. Pups likken hun moeder dan weer als ze honger hebben of aandacht willen. Zij vragen zo om affectie. Wanneer volwassen honden elkaar likken doen zij dit om elkaar respect te tonen of dit af te dwingen. Het kan hierbij dus positief of negatief uitpakken voor de situatie.

Maar waarom likt mijn hond me in mijn gezicht?

Je herkent het vast wel, je komt thuis van het werk en gaat lekker stoeien met de hond? Maar tijdens het stoeien wil jouw hond je in je gezicht likken. In feite is dit het gedrag wat een puppy doet bij zijn moeder. Je hond wil namelijk aandacht, verzorging en hoogst waarschijnlijk een grote bak voer. Wat ook kan zijn is dat jij ietwat zweterige handen, voeten of gezicht hebt en dat jouw hond hieraan begint te likken. Dit komt niet alleen omdat je handen lekker zout smaken. Jouw hond wil waarschijnlijk ook de situatie beter begrijpen. Wanneer je het idee hebt dat jouw hond wel wat extra mineralen en zouten kan gebruiken, kun je een supplement als aanvulling op de voeding geven. Door jouw feromonen op te likken kan hij jouw stemming beter begrijpen en hier op in spelen. Het Orgaan van Jacobsen vertaald deze feromonen en geven de situatie door aan de hersenen.

Conclusie

Jouw hond likt je dus niet per se in je gezicht omdat hij jou super leuk vindt. Het geeft wél aan dat hij graag met je communiceert en je vertrouwd. Hij wil graag de situatie beter begrijpen en wil eventueel jouw aandacht hebben. Communiceren de andere lichaamsgebaren dat hij tevreden is? Dan hebben jij en je hond een goede band!
Hoe leuk het ook is, let wel op met al dat gelik. Als je hond toevallig ergens buiten aan gesnuffeld heeft is er een kans dat hij op deze manier (schadelijke) bacteriën aan je over draagt.
Dierencompleet.nl