Je koopt een kattenspeeltje en ziet dat er catnip in zit. Maar wat is catnip en wat voor effect heeft het eigenlijk op de kat? Voordat we het daar over hebben zullen we eerst kort toelichten wat het is. Catnip is namelijk een plantje, ook bekend als kattenkruid (Nepeta cataria), wat voor komt in Zuid-Europa, Azië en Afrika. De plant is familie van de munt-achtigen en wordt tussen de 45 en 100 cm hoog.
Ga terug
13 februari 2024

Wat voor effect heeft catnip (kattenkruid) op de kat?

Je koopt een kattenspeeltje en ziet dat er catnip in zit. Maar wat is catnip en wat voor effect heeft het eigenlijk op de kat? Voordat we het daar over hebben zullen we eerst kort toelichten wat het is. Catnip is namelijk een plantje, ook bekend als kattenkruid (Nepeta cataria), wat voor komt in Zuid-Europa, Azië en Afrika. De plant is familie van de munt-achtige en wordt tussen de 45 en 100 cm hoog.

Waarom is mijn kat dol op catnip?

Jouw kat is zo dol op catnip door de stof nepetalacton in de etherische olie van het wilde kattenkruid. Tot wel 80% van alle katten wordt erg aangetrokken door de geur van deze stof. Nepetalacton lijkt op de kat-eigen feromonen, de chemische stof die (onbewust) boodschappen overbrengt. Deze feromonen worden opgemerkt door vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson). Dit zorgt bij de kat voor een fijn en vertrouwd gevoel. Oudere katten en kittens reageren meestal minder op catnip. Daarnaast is het dol zijn op het kattenkruid gedeeltelijk erfelijk. Een bepaald gen in het DNA van jouw kat zorgt ervoor dat hij of zij volledig aangetrokken wordt door de aanwezigheid van kattenkruid. Het kan dus zijn dat jouw kat nét wat minder interesse in het kruid heeft. Maar probeer het gerust uit, catnip is niet schadelijk of verslavend.

Wat doet catnip met mijn kat?

We kunnen wel stellen dat het kruid sommige katten helemaal gek maakt, in positieve zin. Sommige katten zijn zo dol op het kruid dat zij er alles aan zullen doen om er bij te komen. Kijk dus niet raar op als hij gekke bewegingen en stunts uit haalt om bij zijn favoriete catnip speeltje te komen. Je kat zal met zijn kop en lichaam tegen het speeltje of besproeide object aan wrijven. Het kan ook zijn dat hij gaat snuffelen, rollen en likken. Het komt zelfs voor dat katten compleet dol worden en allerlei geluidjes gaan maken. Het kruid is dus echt een feest voor jouw kat! Na ongeveer 15 minuten is je kat gewend aan de geur en neemt de werking weer af. Zo kunnen jij en je kat even bij komen. Waarschijnlijk komt hij later weer in actie.

Hoe kan ik catnip aan mijn kat geven?

Je kunt catnip los kopen als gedroogd kruid, maar het zit ook verwerkt in de catnip spray en diverse catnip kattenspeeltjes. De spray is ideaal te gebruiken op krabpalen en krabtonnen. Tegenwoordig wordt kattenkruid ook wel eens standaard in krabplanken verwerkt. Kattenkruid is dus ideaal te gebruiken wanneer je een nieuwe kat in huis haalt, óf wanneer je nieuwe speeltjes hebt gekocht. Spray het krab-attribuut simpelweg in met catnipsray en je kat kan los gaan.

Dierencompleet.nl