Je wilt weideafrastering plaatsen, maar hoe werkt dat? Wanneer je voor de eerste keer elektrische weideafrastering plaatst kun je je gerust afvragen hoe dit in zijn werk gaat. Je hebt namelijk diverse onderdelen nodig en weet waarschijnlijk nog niet precies hoe dit aangesloten moet worden. We zullen je hier in stappen uitleggen hoe de afrastering werkt en wat de onderdelen doen. Zo hopen we je een eind op weg te helpen. Bij vragen mag je natuurlijk altijd contact met ons op nemen of langs komen in de winkel.
Ga terug
22 juni 2024

Weideafrastering plaatsen

Je wilt weideafrastering plaatsen, maar hoe werkt dat? Wanneer je voor de eerste keer elektrische weideafrastering plaatst kun je je gerust afvragen hoe dit in zijn werk gaat. Je hebt namelijk diverse onderdelen nodig en weet waarschijnlijk nog niet precies hoe dit aangesloten moet worden. We zullen je hier in stappen uitleggen hoe de afrastering werkt en wat de onderdelen doen. Zo hopen we je een eind op weg te helpen. Bij vragen mag je natuurlijk altijd contact met ons op nemen of langs komen in de winkel.

Werking van elektrische weideafrastering

Elektrische weideafrastering werkt met behulp van een weideklok, ook wel stroomklok of schrikdraadapparaat genoemd. Deze weideklok zendt een stroomschok door het schrikdraad of afrasterlint. De stroomschok heeft een zeer hoog voltage, maar een lage stroomsterkte. Op deze manier schrikt het dier van de schok, maar is het niet gevaarlijk. Het is echter zo dat de weideklok pas een stroomschok kan zenden als de stroomkring gesloten is. Dankzij de isolatoren op de palen staat het schrikdraad normaal gesproken niet in contact met de aarde (en de aardpennen). De stroomkring is dus standaard niet gesloten. Op het moment dat een dier het schrikdraad aanraakt is de stroomkring gesloten en zal de stroom via het dier de grond in gaan. Dat is dan ook het moment dat het dier een schok krijgt.

Een stroomklok verbruikt dus in feite zeer weinig stroom. Het moment waarop de stroom verbruikt wordt is pas als de stroomkring gesloten is, dit is dus alleen als het dier tegen het lint of schrikdraad aan staat, óf wanneer begroeiing de stroomkring sluit. Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat lang gras en takken het schrikdraad niet aanraken. Dit kost namelijk niet alleen stroom, maar zorgt er ook voor dat de gehele omheining minder efficiënt werkt. De tekening hieronder zal het geheel nog wat verduidelijken.

Weidepalen plaatsen

De basis van iedere weideafrastering is de omheining zelf. Bij afrastering op stroom heb je hierbij de keuze uit instappalen of degelijke weidepalen. Wanneer je de afrastering vast wil laten staan is het aan te raden om weidepalen te plaatsen, deze zijn bovendien niet eens zo duur en bij ons extra voordelig wegens eigen import. Wanneer je weidepalen wilt plaatsen is het makkelijk als je over het juiste gereedschap beschikt, denk hierbij aan bijvoorbeeld een degelijke grondboor en een palenhamer.

Isolatoren indraaien

We gaven al aan dat het schrikdraad of omheiningslint geïsoleerd moet zijn van de aarde. Pas op het moment dat het dier het schrikdraad raakt mag de stroomkring gesloten zijn. Het is dus belangrijk dat je het schrikdraad of -lint isoleert van de palen. Afhankelijk van het type geleider kun je kiezen voor draad- en koordisolatoren of lint isolatoren. Op deze manier houd je de geleider (lint of draad) netjes op zijn plek en staat deze via het hout niet in verbinding met de aarde.

Draad, lint of koord plaatsen

De stroom loopt bij de weideafrastering via het lint, draad of koord. Waar voor gekozen wordt is veelal een persoonlijke keuze en afweging. Dit kan af hangen van het budget, de gewenste levensduur, zichtbaarheid en bijvoorbeeld de hoeveelheid wind. Om er voor te zorgen dat de weideafrastering er chique uit ziet is het natuurlijk het mooiste als het schrikdraad of lint netjes gespannen is. Gespannen draad zorgt ervoor dat het geheel er netjes uit ziet, maar zorgt ook voor een efficiëntere werking. Je kunt de draden en linten opspannen met speciaal daarvoor bedoelde spanners.

Weideklok aansluiten op het koord of lint en de aardpennen plaatsen

Schrikdraadapparaten heb je in verschillende types. Zo zijn deze er voor op het lichtnet of op batterijen. Om het schrikdraadapparaat te laten werken moet je deze aansluiten op zowel het schrikdraad (of lint) én de aardpennen. Je kunt de plus-zijde (rood) van het apparaat via een aansluitkabel aansluiten op het begin van de afrastering. Wanneer een grotere afstand overbrugt moet worden kan hiervoor een hoogspanning grondkabel gebruikt worden.

Vervolgens kun je de min-zijde (zwart) aansluiten op één of meerdere aardpennen. Afhankelijk van het type schrikdraadapparaat en de lengte van de afrastering kies je het aantal aardpennen. De aardpen wordt met behulp van een hoogspanning grondkabel met het apparaat verbonden.

Bliksembeveiliging van de omheining

Vergeet bij het aansluiten van de weideklok de bliksemafleider niet. Bij veel verzekeringen is het een verplichting een bliksemafleider ingebouwd te hebben wil je eventuele schade vergoed kunnen krijgen. De bliksemafleider zorgt ervoor dat de bliksem zo efficiënt mogelijk wordt weggeleid van het schrikdraadapparaat en de aarde in gaat. Dit verkleind de kans op een defect schrikdraadapparaat en eventueel brand.

Inbouwen van een weidepoort of kabelonderbreking

Het is natuurlijk wel zo fijn als je de weide zelf eenvoudig in kunt. Hiervoor worden meestal poortgrepen met poortankers gebruikt. Deze combinatie zorgt ervoor dat de stroom bij een gesloten situatie goed wordt doorgegeven. Dankzij de poortgreep kun je eenvoudig en veilig de omheining onderbreken om toegang tot de weide te krijgen. Indien je een zeer degelijke situatie wilt creëren kun je overwegen een elektrische poort-staaf te plaatsen. Bij beide systemen is het aan te raden met behulp van een hoogspanning grondkabel de stroom onder de grond door te laten lopen. Zo blijft ook bij een open poort de rest van de omheining in werking.

Indien je voor een zeer degelijk en strak uiterlijk wil gaan kun je ook kiezen voor stalen of houten weidepoorten.

Afrasteringsnet als hoogwaardig alternatief voor schrikdraad

Wil je graag dat de omheining nog beter afgesloten is? Overweeg dan om een afrasteringsnet te plaatsen. Deze zijn veelal ook elektrificeerbaar en bovendien lekker stevig. Afrasteringsnetten zijn dankzij de relatief fijne maas en de stevigheid ook geschikt voor bijvoorbeeld lammeren, kippen, honden en katten.

Handig om te hebben

Tot slot hebben we nog een paar tips voor je voor het gereedschap dat handig is om in huis te hebben. Zo zul je moeten beginnen met het plaatsen van de weidepalen, hiervoor zijn bijvoorbeeld een grondboor, een houten sleg of palenstamper zeer handig. Aan de weidepalen moet je de isolatoren maken, hiervoor is het handig om schroeven en een schroefmachine bij de hand te hebben. En vergeet ook de schop niet om de hoogspanning grondkabel weg te werken.

Hopelijk ben je nu iets wijzer geworden met betrekking tot de aanleg en werking van elektrische weideafrastering. Ben je op zoek naar een makkelijk overzicht voor alles wat je nodig hebt? Bekijk dan eens onze checklist.

Dierencompleet.nl