Ga terug
17 april 2018

Bah, mijn hond stinkt uit zijn bek

Bah, je hond stinkt uit zijn bek. Niet iets waar jij of je bezoek blij mee zijn. Maar in sommige gevallen is het ook niet prettig voor de hond zelf. Een slechte adem bij je hond is in ieder geval niet nodig. Een hond in optimale gezondheid heeft geen vies stinkende bek. Natuurlijk kan het altijd voor komen dat z'n bek een dagje wat minder fris ruikt, dat hebben we allemaal wel eens. Maar wat veroorzaakt een stinkende bek? We kunnen een aantal oorzaken aanwijzen voor een stinkende bek, van onschuldige kwaaltjes tot (schrik niet) levensbedreigende aandoeningen. Je hond stinkt uit zijn bek, wat nu?

Lees verder om er achter te komen wat een stinkende bek veroorzaakt. Of ga direct door naar de tips om een stinkende bek te verhelpen!

Je hond stinkt uit zijn bek, maar wat zijn de oorzaken?

We gaan hieronder op de vijf meest voorkomende oorzaken van een stinkende bek in. In principe wordt een stinkende adem in bijna alle gevallen veroorzaakt door bacteriën. De specifieke oorzaak en oorsprong van de stank kan echter wel verschillen.

De grootste oorzaak van een stinkende bek zijn bacteriën achter in de bek

Ja, de grootste oorzaak van een stinkende bek wordt niet veroorzaakt door het laten zitten van tandplak, maar door bacteriën die zich achter in de bek nestelen. Vóór in de bek blijft het vaak schoner dan achterin. Achter in de bek en in de keelholte kunnen etensresten tussen huidplooien komen te zitten. Doordat etensrestjes hier ophopen krijgen bacteriën de kans om dit af te breken en zich hier te nestelen. Wanneer dat gebeurd komen de bekende vieze stinkgeuren vrij. Maar het zorgt niet alleen voor een stinkende bek, het kan op d'n duur ook ontstekingen veroorzaken.

Tandplak en tandsteen zijn een broeiplaats voor vieze bacteriën

Na afvalstoffen en etensrestjes achter in de bek zorgen tandplak en tandsteen ook voor een vieze adem bij je hond. Zoals je misschien wel weet (bij mensen is het net zo) is tandplank een combinatie tussen voedsel en bacteriën die samen komen. Net zoals achter in de bek wordt ook in dit geval de stank veroorzaakt door bacteriën. Het omzettingsproces van de afvalstoffen en minuscule etensresten zorgt voor de stank die je ruikt.

Als tandplank niet op tijd wordt verwijderd vormt dit op den duur tandsteen. Tandsteen is de versteende vorm van tandplak en zorgt voor een ruwe laag over de tanden. Deze ruwe laag zorgt ervoor dat bacteriën nóg makkelijker aan kunnen hechten. En hoe meer bacteriën, hoe meer stank geproduceerd wordt. Tandplak en tandsteen zijn te herkennen aan de geel-bruine aanslag op de tanden.

De ergste stank wordt veroorzaakt door ontstoken tandvlees

De ergste stank wordt veroorzaakt door ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is een ernstig onderschat probleem! Wanneer je de tanden van je hond namelijk niet poetst is de kans vele malen groter dat het tandvlees ontstoken raakt. Waar dit eerst voor wat ongemak kan zorgen bij je hond, is het mogelijk dat de ontsteking zich uitbreidt, wat uiteindelijk tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Waar een ontsteking zal beginnen met een rode opgezwollen huid, kan dit verergeren tot een punt dat het tandvlees zal gaan bloeden. Wanneer het ontstoken weefsel en bloed met bepaalde bacteriën in aanraking komen, ontstaat een zwavelgeur die voor een immense stank zorgt.

Tandjes wisselen bij puppy's, bloed, bacteriën, zwavelgeur

Je zou het niet direct verwachten als je bovenstaande leest, maar ook pups kunnen vreselijk uit hun bek stinken. Ook dit heeft te maken met de gebitshygiëne, alleen in dit geval is daar niet veel aan te doen. Wanneer pups tanden wisselen komt hier bloed bij vrij. Dit bloed is een mooie voedselbron voor bacteriën die zorgen voor de vieze geur. Dit zou dus vanzelf over moeten gaan, maar hou het in de gaten.

Een verstoorde stoelgang kan ook stank veroorzaken

Voordat we het over de darmen gaan hebben kan een ietwat simpelere verklaring voor een stinkende bek  zijn dat de hond teveel schrokt met eten. Door het te snel eten krijgt de hond lucht binnen waardoor hij zal gaan boeren. Dit boeren kan een wat vieze lucht mee nemen.

Maar naast gebitsproblemen en te snel eten kan een verstoorde stoelgang ook een stinkende adem veroorzaken. Het komt minder vaak voor, maar wanneer je hond ziek is of wat verteringsproblemen heeft kan hij uit de bek stinken. In veel gevallen wordt dit dan veroorzaak doordat het voedsel niet direct verteerd wordt, maar te lang in het maag-darmkanaal blijft liggen en daar gaat gisten. De gassen die hierbij vrijkomen kunnen stinken.

Nu we weten wat de oorzaken kunnen zijn is het tijd om het probleem op te lossen. We gaan hiervoor naar ons volgende blog dat je hier vindt.

Dierencompleet.nl