Ga terug
28 december 2023

Tips voor honden met een stinkende bek

Zoals je in ons vorige blog al las kan een stinkende bek bij honden diverse oorzaken hebben. Maar hoe help je je hond van die stinkende bek af? Daar gaan we hier wat verder op in. Je hond én je bezoek zullen je in ieder geval dankbaar zijn.

Het reinigen van de mondholtes verhelpt veelal een stinkende bek

Zoals je al hebt gelezen in het vorige blog is de grootste oorzaak van een stinkende bek het achter blijven van voedsel in de mondholtes. Het is dan ook van belang de bek van de hond regelmatig na te kijken op eventuele etensresten (die klem zitten). Als er niks klem zit kunnen er natuurlijk nog genoeg etensresten in allerlei plooien zitten. Een goede reiniging van het gebit is noodzakelijk. Je kunt het gebit van de hond in dit geval bijvoorbeeld reinigen met mondwater. Afhankelijk van het type mondwater reinigt deze het gebit onder andere met enzymen of met behulp van zouten. De mondwaters gaan het gevecht met de vieze bacteriën aan en zorgen ervoor dat de bek wordt ontdaan van etensresten. Daarnaast kunt u om het gebit te reinigen gebruikt maken van Jean Peau Dentidog, dit  is een gebitsreiniger zonder poetsen of spoelen. Verwijdert tandplak, tandsteen en slechte adem. Dentidog beschermt het glazuur. Bovendien is het ook mogelijk om het gebit van de hond te reinigen zonder borstel met behulp van een tandgel, tandgel bevat tandverzorgende enzymen. De gel gaat daarmee tandplak en de vorming van tandsteen tegen en zorgt daarnaast voor een frisse adem. Wanneer u zeker bent dat de hygiëne van het gebit van uw hond in orde is, maar toch last hebt van een stinkende geur kunt u kiezen voor Fresh Breath drops. Deze kunt u in het drinkwater druppelen en bevorderen hiermee op natuurlijke wijze de mond hygiëne. Daarnaast kunt u hiervoor ook chlorophyl tabletten gebruiken. Beaphar Chlorophyl Tablets zijn tabletten die chlorophyl bevatten, het bladgroen van planten. Chlorophyl is geschikt voor bij een sterke lichaamsgeur (bijvoorbeeld bij loopsheid) en/of slechte adem door voeding.

Dagelijkse tips om tandplak bij honden te voorkomen

Naast de stank die wordt veroorzaakt door bacteriën in de mondholtes, is stank veroorzaakt door tandplak en tandsteen een veelvoorkomend probleem. Toen onze honden nog wolven waren moesten zij meer hun best doen om te eten. Zij haalden namelijk eten uit omgevallen bomen én haalden het vlees van de botten van prooidieren. Op die manier werd er een stuk meer langs de tanden afgeschuurd. Het komt er dus op neer dat onze honden té makkelijk aan hun eten komen. Om tandsteen en tandplak te voorkomen is het dus belangrijk je hond meer te laten kauwen. We kunnen tandplak tegen gaan door onze honden bijvoorbeeld Dental Care speelgoed te geven. Dit speelgoed is vaak voorzien van speciale ribbels die langs de tanden af schuren en zo het tandplak verwijderen. Daarnaast zou je ook kauwbotten en dergelijke kunnen geven waar je hond uren mee zoet is. Ook deze zorgen voor meer wrijving langs de tanden en verwijderen zo het tandplak. Er zijn ook kauwbotten die je hond langdurig kan gebruiken speciaal om tandplak tegen te gaan, zoals de Petstages Durable Dogwood en de Petstages Deerhorn kunstbot. Je zult vast wel van Dentasticks gehoord hebben. Deze langwerpige hondensnacks zijn vaak zo vorm gegeven dat ze goed langs de tanden schuren. In veel gevallen zijn deze hondensnacks ook voorzien van speciale bestanddelen (zoals groene thee en spirulina) die zorgen voor een optimale reiniging van het gebit. Wist je trouwens dat veel soorten Eukanuba hondenvoeding een speciale DentalCare formule hebben, wat zorgt voor reiniging én bescherming van het gebit. Deze brokjes bevatten speciale mineralen (polyfosfaten) die zorgen dat tandsteenvormende stoffen zich niet kunnen hechten. Daarnaast zorgt de speciale brokvorm voor een optimale reiniging van de tanden.

Tanden poetsen

Wist je dat slechts een paar procent van de eigenaren de tanden van hun hond poetst? En dat terwijl 96% van de dierenartsen aanraadt de tanden te poetsen. Veel mensen kijken op tegen het tandenpoetsen van het hondengebit. Gelukkig is dit de laatste jaren een stuk makkelijker geworden! Zo heb je tegenwoordig vele soorten borstels die het werk een stuk makkelijker en efficiënter maken. Denk hierbij aan een speciale vormgeving die zorgt voor optimale reiniging. Hiervoor kunt u gebruik maken van aan vingertandenborstel, of een hand tandenborstel. Maar denk ook aan tandpasta in smaken waar je hond dol op is. Het is dus tijd om aan de gang te gaan met tandenpoetsen. Als richtlijn kun je aan houden om het gebit van je hond één à twee keer per week te poetsen. Maar het mag ook gerust dagelijks voor een optimale gebitshygiëne. Wanneer uw hond last heeft van hardnekkig tandsteen kunt u door middel van een tandenkrabber proberen deze te verwijderen. De tandenkrabbers zijn bedoelt om tandsteen en tandplak te verwijderen van de tanden van uw hond. Met de tandenkrabber kunt u eenvoudig (mits uw hond de krabber gewend is) de tandplak en -steen verwijderen. De tandenkrabber is het makkelijkste toe te passen wanneer de hond van jongs af aan al gewend is aan het gebruik hiervan. Daarnaast kun je het tandvlees in optimale conditie houden door dagelijks gebruik te maken van een Plaque off formule, die ervoor zorgt dat tandplak en tandsteen op natuurlijke wijze wordt vermindert.

Het tegen gaan van ontstekingen

Het tegen gaan van ontstekingen begint bij het tandenpoetsen en het voorkomen van tandsteen. Wanneer tandsteen de overhand krijgt kan een ontsteking van het slijmvlies ontstaan, we noemen dit gingivitis. Waar dit begint met een rood randje, kan dit ontwikkelen tot levensgevaarlijke vormen. Laat het belang van een hygiënisch en schoon gebit duidelijk zijn. Poets dus wekelijks de tanden van je hond en zorg ervoor dat de hond dagelijks zijn gebit masseert met bijvoorbeeld speeltjes of kauwbotten. Mocht het tandvlees nu toch geïrriteerd of al ontstoken zijn, dan is het snel op lossen van dit probleem van belang. Je begint met het verwijderen van de tandplak en het reinigen van het gebit. Als er zeer veel tandsteen aanwezig is zul je hiervoor naar de dierenarts moeten. Maar we gaan eerst kijken of we het met tandenpoetsen op kunnen lossen. Nadat je de tanden hebt gereinigd moet het tandvlees behandeld worden. Om het geïrriteerde tandvlees te helen kun je hier Tandvlees Lotion op deppen, deze is ook als spray verkrijgbaar.

Probiotica voor betere darmwerking

Probiotica, goede bacteriën, zorgen voor een optimale gezondheid van je huisdier. Probiotica zorgt voor een gezond maag-darmkanaal. Deze probiotica zorgen voor een goede vertering, wat voorkomt dat etensresten te lang in het lichaam blijven en gaan gisten. Zij voorkomen niet alleen het gisten, maar zorgen ook voor een betere algehele gezondheid. Dit komt uiteindelijk de gebitsgezondheid ook ten goede. Voor algemene ondersteuning van de conditie van uw hond is een probiotica kuur af en toe aangeraden, deze kunt u ook vervangen door Frama Over-totaal. Dit draagt bij aan het immuunsysteem van uw hond en zorgt voor een optimale darmflora, waardoor voedingsstoffen goed worden opgenomen.

Voorkom té snel eten

Wanneer jouw hond te snel eet kan hij/zij last krijgen van boeren, deze boeren kunnen stank vanuit het maag-darmkanaal meenemen. Om te voorkomen dat je hond té snel eet kun je overwegen grotere brok te nemen. Maar wat ook goed werkt is de hondenbrok te geven in een anti-schrokbak. Deze bak maakt het voor je hond moeilijker om bij z'n brok te kunnen. Hij moet wat moeite doen en kan dus niet alles in één keer naar binnen werken. Hopelijk weet je na het lezen van deze blog wat je te doen staat om de stinkende bek op te lossen. Voor vragen kun je altijd langs komen in de winkel of contact met ons opnemen.
Dierencompleet.nl