Ga terug
3 januari 2024

De vijver in leven houden gedurende de winter

Hoe houd jij de vijver in leven gedurende winter? Moet je nu het ijs kapot maken of juist niet? De vijver in de winter in leven houden is niet heel moeilijk, maar je moet wel met een aantal punten rekening houden. Zo kun je voorkomen dat de vijver bevriest, maar kun je indien er al ijs op zit beter niets doen. Een bevroren vijver kun je het beste met rust laten totdat hij ontdooid. Normaal gesproken zit er namelijk voldoende zuurstof in het water om de vissen in leven te houden.

De vijver in leven houden gedurende de winter

Wat kun je doen om bevriezing en afsluiting van de vijver te voorkomen?

Om te voorkomen dat je vijver dicht vriest kun je een aantal maatregelen nemen. Eén daarvan is het plaatsen van een vijververwarmer. Dit element warmt natuurlijk niet heel de vijver op, maar zorgt voor het plaatselijk open houden van het vijveroppervlak. De verwarming blijft drijven en houdt rondom het water ijsvrij. Het voordeel van een verwarmer is dat het water beter op temperatuur blijft, ook in de diepere waterlagen. Deze laatste blijven namelijk ongemoeid. Toch kunnen we ons voorstellen dat je op zoek bent naar iets wat minder stroom verbruikt. In dat geval is de zuurstofpomp ideaal. Deze luchtpomp pompt lucht via slangen en zuurstofstenen de vijver in. Door de grote hoeveelheid belletjes blijft het oppervlak van het water (langer) ijsvrij. Hierdoor kunnen giftige gassen goed afgevoerd worden. Let er wel op dat je de stenen bij voorkeur niet op het diepste punt van de vijver neer legt. Mocht je dit wel doen koelt deze diepe vijverlaag sneller af en dat willen we niet. We willen de diepere lagen van de vijver zo stabiel mogelijk houden. Dit is namelijk de plek waar de vissen overwinteren. Hier hadden we het al eerder over in het blog De vijver onderhouden in het najaar. Tot slot is het altijd verstandig een bosje riet in de vijver te plaatsen. Dit riet mag in de winter gerust afgeknipt worden, maar laat de stengels hierbij net boven het wateroppervlak uit steken. Dit bosje riet voorkomt dat het ijs een te hoge druk op de vijverrand opbouwt én laat uitwisseling van gassen toe. De vijver in leven houden gedurende de winter

Je vijver alsnog ijsvrij maken

Op het moment dat je vijver langer dan één week dicht zit is het verstandig een wak te maken. Dit is niet per se nodig om de vissen van zuurstof te voorzien, maar is wel van belang voor de gasuitwisseling tussen het water en de lucht. De vijver kan op deze manier namelijk giftige gassen via het wak kwijt aan de bovenlucht. De beste manier om een wak in het ijs te maken is door een pan met heet water op het ijs te zetten. Houd de pan natuurlijk wel vast, anders moet je het de komende maanden met 'n pan minder doen. Het ijs kapot hakken of breken is niet verstandig omdat dit schadelijk kan zijn voor de vissen. In de winterrust is met name de zwemblaas van de vis erg gevoelig voor trillingen.

Gasuitwisseling in de vijver

Voor de gezondheid van het vijverleven is het belangrijk dat de vijver gassen uit kan wisselen met de lucht. Bacteriën in de vijver zetten afvalstoffen om in onder andere CO2 en diverse stikstofverbindingen (nitraat, nitriet, etc.) Bij deze processen komt tevens het giftige ammoniak vrij. Dit giftige gas vervliegt normaal gesproken aan het wateroppervlak, de vijver ademt als het ware. Helaas kan deze gasuitwisseling niet plaats vinden wanneer er ijs op de vijver ligt. De vijver wordt hierdoor langzaam vergiftigd. Vandaar dat we na één week de vijver wel graag voorzien van enkele luchtgaten. Toch hoef je je niet direct druk te maken. Met de koudere temperaturen houden de biologische processen in de vijver ook winterrust. De processen vinden langzamer plaats waardoor in de winter minder ammoniak vrij komt. Het is dus niet erg als de vijver een paar dagen dichtgevroren zit. De vijver in leven houden gedurende de winter Heb jij nog vragen over het winteronderhoud van de vijver? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel.
Dierencompleet.nl