Bevat de hondenbrok van jouw hond granen en gluten? De laatste tijd stappen steeds meer mensen over op graanvrije brok om de gezondheid van de hond te ondersteunen. Maar zijn deze granen nu echt zo slecht? Nee hoor, meestal zijn ze zelfs gezond. Wij vertellen je hier graag meer over.
Ga terug
3 februari 2024

Voedselallergie: Gluten en granen in de hondenvoeding

Bevat de hondenbrok van jouw hond granen en gluten? De laatste tijd stappen steeds meer mensen over op graanvrije brok om de gezondheid van de hond te ondersteunen. Maar zijn deze granen nu echt zo slecht? Nee hoor, meestal zijn ze zelfs gezond. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat zijn granen?

Granen zijn de vruchten (zaden) van grassen. Als mens gebruiken wij ze al duizenden jaren in ons dieet. Het is een rijke koolhydraat bron die zorgt voor energie. Lekker handig dus! Wij verwerken ze onder andere in pasta's en brood. Maar ook dieren eten ze graag, muizen zitten niet voor niets graag in de voorraadkast.

Je kunt bij de granen onderscheid maken tussen gluten houdende en glutenvrije granen. Gluten is de naam voor eiwitten in granen. Granen die gluten bevatten zijn bijvoorbeeld gerst, haver en tarwe. Granen die glutenvrij zijn, zijn bijvoorbeeld gierst en sorghum. Daarnaast zijn er ook granen die wel gluten bevatten, maar geen coeliakie (glutenallergie) veroorzaken. Hierbij kun je denken aan maïs en rijst. Deze bevatten een ander soort gluten.

Nuttige eigenschappen in hondenvoer

Er is veel te doen omtrent granen in de hondenbrok. Is het een goedkope vulstof, of is het ook daadwerkelijk waardevol?

In principe zijn granen zeer waardevol. Niet voor niets eet de wolf eerst de maag- en darminhoud van zijn prooi op. Hiermee komt hij aan granen om zijn dieet compleet te maken. Hij haalt hier een heleboel energie vandaan.

Dankzij de granen die hij op deze manier op eet krijgt hij voldoende koolhydraten binnen. Deze leveren de energie die hij nodig heeft om rond te trekken. Daarnaast is de glucose die uit de granen komt van groot belang tijdens de dracht en lactatie van de teef. Ook voor onze honden zijn de granen op dit vlak erg waardevol.

Daarnaast zorgen granen ervoor dat de hondenbrok goed kan binden. Zo krijgt jouw hond mooie brokjes die bovendien lekker krokant zijn.

Waarom graanvrij overwegen?

Ondanks de vele positieve punten kiezen toch veel mensen voor graanvrij. En dat is niet per definitie goed of slecht. Er is zeker een grote groep honden die slecht tegen granen kan. Wanneer zij granen eten gaat hun weerstand achteruit en krijgen ze last van hun conditie en vacht. Deze honden hebben dus echt graanvrije brok nodig.

In veel gevallen kiest men voor graanvrij in verband met een allergie. Maar wist je dat de meeste allergieën helemaal niet met het graan te maken hebben, maar met een bepaalde dierlijke eiwitbron? Stap in dat geval over op een brok met één dierlijke eiwitbron en kijk met een eliminatiedieet welke brok voor jouw hond geschikt is. Een goede variant van deze brok is de NUVO Super premium hondenbrok: deze zit op basis van kip, zalm of lam als enige bron.

Kwaliteit

Daarnaast kunnen we het over de kwaliteit van de brok hebben. Het is namelijk zo dat granen relatief goedkoop zijn. Wanneer een merk dus een relatief goedkope brok op de markt zet is de kans groot dat deze grotendeels uit granen en loze vulstoffen bestaat. Een goede reden om te kiezen voor graanvrij is dus de algehele kwaliteit van een brok. Grote kans dat een graanvrije brok in zijn geheel van hogere kwaliteit is en dus meer bijdraagt aan de gezondheid.

Dit hoeft natuurlijk lang niet altijd zo te zijn! Zo kiest ECOstyle er bijvoorbeeld bewust voor wél granen in de brok te verwerken. En dan voer je dus echt wel een premium hondenvoer wat gezond is voor jouw hond! Bij twijfel kun je het altijd aan ons navragen. Wij helpen je graag bij de keuze tussen een basis voeder of een premium hondenbrok.

Een hoog percentage aan granen in de brok kan dus een indicatie zijn voor mindere kwaliteit, maar dat hoeft zeker niet per se zo te zijn. Er zijn een groot aantal hoogwaardige merken met gezonde brokken die wél granen bevatten.

Granen voor een gebalanceerde maaltijd

Als je hond geen allergie of overgevoeligheid heeft zijn granen een gezonde aanvulling op het dieet. De hondenbrok mag dus naast het vlees gerust een flinke portie granen bevatten. Belangrijkste aandachtspunt hierbij is dat de granen ontsloten moeten zijn. Hierdoor zijn ze goed opneembaar en waardevol als energiebron.

Wanneer de wolf granen binnen krijgt via zijn voeding zijn deze al voor verteerd. Dat is de redenen dat wolven de granen goed op kunnen nemen. Dit moeten we dus bij de hondenbrok nabootsen omdat de hond de granen anders niet voldoende kan verwerken. Hiervoor koken we de granen om ze te ontsluiten. Een goede hondenbrok bevat dus uitsluitend ontsloten granen en kun je dus met een gerust hart voeren. Deze granen vormen hiermee een waardevol bestanddeel van de hondenbrok.

Conclusie - kies voor granen

  • Granen bevatten hoogwaardige en nuttige voedingsstoffen
  • Ook in het dieet van de wolf (voorouders van de hond) zijn granen essentieel
  • Onze honden zijn tijdens de domesticatie aangepast aan een meer omnivoor dieet, inclusief granen
  • Ondersteunt de darmflora en darmfunctie
  • Uitstekende bron van koolhydraten voor energie
  • Ga altijd voor een hoogwaardige brok, dit lost vaak de problemen al op. Graanvrij is niet per se nodig, maar kan altijd helpen natuurlijk.
  • Een hond met glutenallergie? Stap dan in ieder geval over op glutenvrije hondenbrok.

Bestel nu jouw hondenbrok!

Bekijk nu alle merken hondenbrok in ons assortiment.

Dierencompleet.nl