Ga terug
24 februari 2024

10 tips voor een lange autoreis met de hond

Over enkele weken is het weer tijd voor de bouwvak! De drukste vakantieperiode van het jaar. Een groot gedeelte van Nederland gaat op vakantie, met bestemmingen variërend van de Veluwe tot het Gardameer. Van alle vakantiegangers vertrekt een groot gedeelte met de auto naar de vakantiebestemming. Dit kan een camping in Zuid-Frankrijk zijn, maar ook een pension in Oostenrijk.

Wij van Dierencompleet.nl geven je graag wat tips voor wanneer jouw hond mee op vakantie gaat! Een lange autoreis met de hond vergt namelijk wat voorbereiding, maar dan komt het ook zeker dik in orde.

Tips voor een roadtrip met de hond

1. Vanaf 3 uur voor vertrek niet meer voeren

Het beste kun je je hond vanaf ongeveer 3 uur voor vertrek niet meer voeren. Het verschilt per hond, maar niet alle honden kunnen even goed tegen een autorit.

Een autotrip gaat een stuk beter wanneer je hond voldoende kracht heeft. Vandaar dat het wél goed is als je hond gegeten heeft. Het is echter af te raden te voeren nét voordat je vertrekt. Je hond heeft dan namelijk een te volle maag en wordt mogelijk sneller ziek door al het schommelen.

2. Plaats je hond pas als je vertrekt in de vervoersbox

Je hond wil natuurlijk helemaal niet uren achter een stuk opgesloten zitten. En hoe comfortabel je reisbench ook is, hij zal liever buiten blijven spelen.

Laat je hond nét voor vertrek nog even zijn behoefte doen en plaats hem tegelijk met de kinderen in de auto. Zo voorkom je tevens dat je hond in een hete auto geplaatst wordt.

3. Pauzeer op tijd

Een hond wil rennen en ravotten, snuffelen en op ontdekking. Daarnaast moet hij ook gewoon zijn behoefte doen. Plan de pauzes tijdens een lange autoreis met de hond dan ook goed in. Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.

Als je naar Frankrijk gaat kun je van tevoren de Aires al inplannen. Houd er rekening mee dat er twee verschillende types zijn. De 'Aire de repos', een stopplaats met wat picknickplaatsen en waarschijnlijk een toilet. En 'Aire de service', een stopplaats met een benzinepomp, winkels en restaurants. Kijk wat je nodig hebt en plan hier het juiste type Aire voor. Bekijk ook eens de beste stopplaatsen langs de autoroutes en de Top 40 van de ANWB.

4. Vermijd de middag

Bij voorkeur vermijd je de middag tijdens de autorit. Om de warmte te ontlopen kun je het beste 's avonds, 's nachts of 's ochtends rijden. Warme zonnestralen door de ruit en een airco in je gezicht creëren geen fijn klimaat. Ook voor je hond geldt dit. Vermijd de middag in warme streken dus zo goed als kan. Zo is ook de lange autoreis wat beter uit te houden.
Je hond is je dankbaar!

5. Airco niet te koud

Te warm is niet goed, maar ook te koud kan problemen opleveren. Een te koude airco is voor niemand prettig. Zet hem dus niet onder de 18 graden en kijk even na of je hond niet in de trek zit. Je hond zal niet blij zijn met koude tocht of een airco blazer in zijn gezicht. Een oncomfortabele rit geeft sneller wagenziekte. Even checken en dan komt het vast en zeker goed.

6. Laat je hond nooit alleen

Laat je hond tijdens de autoreis niet alleen. Ook wanneer je bij een Aire stopt om te plassen kun je je hond het beste even uit de auto halen. Een stilstaande auto warmt snel op. De airco staat uit en de ventilator blaast niet. Voor je hond is het dan wel zo fijn als hij ook even een frisse neus kan halen en zijn behoefte kan doen. Nogmaals, denk aan de poepzakjes.

7. Voorzie in voldoende ventilatie

Goede ventilatie is erg belangrijk voor een behaaglijk gevoel. Zorg er dus altijd voor dat je hond in een goed ventilerende vervoersbox zit en dat je auto niet te warm wordt. Zet de airco aan (niet te koud) of zet een raampje open.

Met een ventilatierooster voor het raam zorg je voor voldoende ventilatie maar houd je de inhoud van de auto veilig. Het voorkomt dat je hond uit de auto springt (als hij niet in een vervoersbox zit) en voorkomt dat mensen snel wat uit de auto kunnen pikken.

8. Zorg voor voldoende drinken

Tijdens de hete zomermaanden droogt je hond sneller uit. Zeker in de auto kan dit erg hard gaan. Ook wanneer je de airco aan zet is het belangrijk goed te drinken. De airco zorgt er namelijk voor dat de lucht erg droog wordt.

Met een handige anti-morsbak kun je je hond onderweg voorzien van vers drinkwater zonder dat je auto nat wordt. Handig!

9. Neem een goede wandelriem mee

Met een goede wandelriem kun je je hond zowel op vakantie als tijdens de pauzes uitlaten. Met een wat langere riem of oprollijn geef je hem wat meer vrijheid. Wel zo fijn na al die uren in de auto.

10. Kalmeer je hond

Hoe goed je voorbereiding ook is, sommige honden blijven een lange autoreis erg spannend vinden. Gelukkig zijn er een aantal (natuurlijke) producten verkrijgbaar die je hond kalmeren. Hij wordt er niet suf of duf van, maar het zorgt wel voor kalmte, rust en minder nerveus gedrag.

Zeer effectieve producten zijn bijvoorbeeld de Adaptil Transport spray, Sanal Relax, Bachbloesem, Beaphar no stress spot on/band en Puur Tour.

Na het lezen (en uitvoeren) van de 10 bovenstaande tips voor een autoreis met de hond ben jij er helemaal klaar voor. Fijne vakantie!

Relevante blog-artikelen

Dierencompleet.nl